Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Radije bih bila kiborg nego boginja

Radije bih bila kiborg nego boginja - Kolektiv Ljubavnice Tamara Bilankov Hrvoslava Brkušić Stella Leboš Luana Lojić Ivana Pipal Ana Vuzdarić 29. septembar - 9. oktobar 2021. Otvaranje: sreda, 29. septembar, 19h Umetnički prostor U10 Kosovke devojke 3. Beograd

 



 


SEDMA je trenutno naša idejna konstrukcija koju otkrivamo tražeći i proizvodeći informacije o njoj.

Materijali koje prikupljamo istraživanjem čine njen trenutno krhki identitet koji će postepeno pokušavati da komunicira s okolnostima stvarnog i virtuelnog sveta. Njena paradigma je uspostavljanje sposobnosti samostalnog reagovanja na nove situacije. Živimo u vremenu u kom tehnologija menja poimanje dosadašnjeg življenja i dozvoljava nam da postižemo nemoguće. Takođe, ovo je vreme u kom se naš ekosistem i planeta urušavaju, naočigled menjaju i nestaju. U skladu sa klimatskim, događaju se i društvene promene. Sve je više nestabilnog, sve je više nestvarnog.

Kolektiv Ljubavnice, sačinjen od šest jedinki, ovaj put prikuplja podatke kako bi u skorijoj budućnosti oformile Sedmu ljubavnicu. Ona se pokreće. Kreće se i transformiše. Ona nastaje svaki put iznova i moguća je kombinacija hiljadu kombinacija. Ona jeste, nikad nije prošlost. Ona je budućnost, uskoro i sada.







Kolektiv Ljubavnice (2015) je jedan od većih hrvatskih ženskih umetničkih kolektiva koji čini šest mladih umetnica: Tamara Bilankov (1988), Hrvoslava Brkušić (1982), Stela Leboš (1988), Luana Lojić (1991), Ivana Pipal (1990) i Ana Vuzdarić (1984). Instalacije ambijentalnog karaktera u vidu site-specific projekata predstavljaju važan segment njihovih aktivnosti. Kolektiv je fokusiran na interdisciplinarno spajanje umetnosti i nauke, tako da svaka izložba uključuje saradnju sa naučnicima i različitim stručnjacima. Rad kolektiva karakterišu radikalni i oblikovni postupci, kao i istraživanja van normativnih sistema. Za njihov rad karakteristični su intuitivnost, intelektualna radoznalost, stvaralačka inventivnost, samopromišljanje, hrabrost i eksperimentalni žar. Izložbe funkcionišu poput laboratorija u kojima se na idealan način preklapaju umetnost i empirija. U protekle tri godine, Ljubavnice su realizovale niz projekata na teme iz astronomije, astrofizike, hemije, hipnoze i regresije, energetike, sistema samoodrživosti, kao i aktuelne problematike klimatskih promena. Interesovanje za društvena pitanja daje radovima dodatnu snagu i pobuđuje pažnju široke publike.

www.facebook.com/ljubavnice


 



 


Datum objavljivanja: 27.09.2021.