Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rade Marković: Retrospektiva u nastavcima Tragovi u pesku -epizode 2, 3 i 4

Retrospektivna izložba skulptura i slika beogradskog vajara Radeta Markovića –Retrospektiva u nastavcima-"Tragovi u pesku"-epizode 2, 3 i 4 biće otvorena u utorak, 12. jula u 19 časova u Kući Legata, Knez Mihailova 46.

 



 


Izložba obuhvata period od 35 godina  stvaralaštva i odvija se u nastavcima. Prva epizoda održana je u Kući kralja Petra u Beogradu 2021. godine. Postavka koja je pred beogradskom publikom - plod je Markovićevog likovnog putešestvija od 1996. godine do danas u nekoliko faza ili epizoda kako  to autor više voli . Epizoda 2-Skulpture, Funkcionalne skulpture i Glave. Epizoda 3-Instrumenti putovaja i epizoda 4-Razglednice iz Srbije, Srpsko ovo srpsko ono i Mentalni pejzaži Srbije.



Akcenat izložbe je na univerzalnoj, angažovanoj umetnosti i socijalnom diskursu, koji se manifestuju kroz atipične slike, drvene skulpture i objekte ("sklepature"), motivski potpuno različite, a opet skladne - od predstava glava, preko geometrijskih formi do kofera i trobojnih "političkih dela".



Ciklična veza između pojedinih etapa ima kontinuitet u intrigantnosti novog života odbačenih objekata. Naime, Rade vešto sintetizuje reciklažne, "neprimetne" predmete i plemenitost i teksturu drveta (lipe, trešnje i oraha).

Iako su neka od ostvarenja organizovana u grupne kompozicije, izazivaju utisak opšte otuđenosti, kojom smo svakodnevno suočeni.



Postavku možete da vidite u Kući Legata, Knez Mihailova 46, do kraja meseca, svakodnevno od 12 do 20 časova, osim ponedeljkom.


 



 


Datum objavljivanja: 11.07.2022.