Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rade Dakić: Dubine

U četvrtak, 4. novembra 2021. godine sa početkom u 19 časova, u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Banovo Brdo), biće svečano otvorena izložba slika „Dubine“, autora Radeta Dakića.


 


Slike velikih formata, rađene tehnikom akril na platnu, čine ovu veoma interesantnu postavku, koju će publika moći da pogleda do 10. novembra. Po rečima Ane Kršljanin, istoričarke umetnosti i autorke tekst za katalog ove izložbe, Dakićeve slike su „iskrene i spontane“, iz njih vrvi vedrina i iskonska ljubav prema životu, dok nam sam naziv sugeriše kako imenom tako i izborom boja na velike nepregledne i neistražene prostore, na slobodu kakvu nam pružaju okeni, mora i nebeski svod.


„Dakić stvara na velikim formatima. Za njih je potrebno čitavo umetničko biće, koje se izborom pokreta, kolorita, intenziteta i dužine poteza trajno useljava u platno. Dakić nema figuraciju, nema naznake svakodnevice i nema realnost. Njegovo stvaralaštvo temelji se upravo na slobodi i čistoti koja je opstala u delima apstraktnog ekspresionizma, koji postoji da bi nam preneo celokupan emotivni doživljaj koji je zapisan i pretvoren u jedinstveni jezik, od trenutka nastanka samog dela, čitljiv svakom posmatraču na ličan, specifičan način.


...Dakićeve „Dubine“ isto tako upućuju na one još značajnije dubine lične introspekcije i samospoznaje. Poetiku Radetovog slikarstva determinišu površine koje su iako sačinjene od kombinacije svega nekoliko boja, izuzetno životne i duhovne. Njemu nisu potrebni elementi svakodnevnog da bi u dela ulio život. Potpuno suprotno, Dakićeve slike su utoliko žive i čulne upravo zahvaljujući mudrom izostavljanju elemenata stvarnosti. Iz njihovih dubina izbija poetičnost koja dozvoljava proživljavanje potpuno nove, umetničke realnosti koja opstaje i samodovoljna je kao takva“. (iz predgovora za katalog, Ana Kršljanin - istoričar umetnosti).


Rade Dakić, vizuelni umetnik, rođen je u Beogradu, u Zemunu. Do sada je širem krugu ljudi bio poznat po pisanoj reči, kao autor više knjiga poezije i kratkih priča, preko 30 stručnih knjiga iz oblasti kinologije i kao dugogodišnji saradnik Politikinog Zabavnika. Poslednjih desetak godina bavi se slikarstvom, pre svega apstraktnim ekspresionizmom. Do sada je imao nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: 2019. Grupna izložba u organizaciji Fondacije „Dositej 1925“, pod pokroviteljstvom NjKV – Princeze Jelisavete Karađorđević; 2020. Samostalna izložba slika, Galerija „Kuća Kralja Petra I“; 2021. Samostalna izložba slika, Galerija `73. Učesnik je više domaćih i međunarodnih likovnih kolonija.


Izložba će trajati do 10. novembra, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno.


 



Datum objavljivanja: 02.11.2021.