Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Putujući... Bojane Lukić

U petak, 5. marta, 2010. godine u 19 časova u Blok Galeriji, Jurija Gagarina 221, Novi Beograd, otvara se samostalna izložba autorke, Bojane Lukić, pod nazivom, "Putujući...". Izložba se može pogledati do 17. marta.

 


PUTUJUĆI.... 


"Izložba "Putujući..." podstiče na razmišljanje o promenama, putovanjima, zapisima/dokazima tih promena i uopšte smislu kretanja kroz život. Autorka Bojana Lukić se u svojim radovima bavi idejom pokreta kako u fizičkom, tako i u mentalnom prostoru i ispituje univerzalnost bilo kakvog kretanja. Koliko smo spremni da se pomeramo/menjamo, da li ako se i pomeramo ipak ostajemo u istom ćošku, koliko smo svesni sebe tokom tih promena i da li putujući kroz život dovoljno osluškujemo zvuke koji nas prate a koji će u jednom trenutku nestati i nastaće tišina.

U ćošku je skulptura koja se sastoji od dve bele drvene kocke postavljene jedna iznad druge u ćošku. Unutar donje kocke nalazi se crtež koji svedoči o prelasku iz gornjeg prostora u donji i ukazuje na mogućnost (makar i minimalnih) kretanja u svakom trenutku, na svakom mestu i u svakakvim uslovima. Ovim radom zavirujemo u unutrašnjost nas samih, naše letargije i apatičnosti, ali i slobode, ljubavi, nade i otvorenosti.

Rad Ko je ubio pismo? sastoji se od velikog broja pisama koja je umetnica dobila tokom svog višegodišnjeg boravka u inostranstvu. Pisma dobijena poštom su zapravo svedoci jednog vremenskog perioda i materijalni dokaz putovanja, kretanja i menjanja. Lična pisma ostaju nedokučiva za slučajne posmatrače ističući tako da je svako putovanje neodvojivo individualno iskustvo. Naslov rada inspiriše nas da razmišljamo i o još jednoj promeni - o nestajanju ručno pisanih pisama, koja putuju poštom i nestrpljivo se očekuju, prodoru novih bržih vidova komunikacije (email, sms, chat, ..) koji nameću novo prilagodjavanje i nove promene.

Rad Sound of silence govori o poslednjem čovekom putovanju - smrti. Pesma "La ballata del Miche" od Fabrizia de Andrea inspirisala je umetnicu da kroz 9 crteža prikaže trenutak smrti i tišinu koja tada nastaje. Tišina kao suprotnost svemu što je doživljeno, što je ispunjavalo višedecenijisko putovanje jedne individue u traganju za raznoraznim odgovorima otvara pitanje bes/ konačnosti menjanja."

Ivana Lukić


Bojana Lukić (Beograd 1979) diplomirala slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu 2005. godine. Član ULUS-a od 2009 godine. Dobitnica je stipendije KulturKontakta, koja podrazumeva rezidencijalni boravak u Beču u 2010. godini


Portfolio Blok Galerija


Datum objavljivanja: 01.03.2010.