Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Putovanje u svet naših želja

"Putovanje u svet naših želja", je druga u nizu umetničkih i edukativnih radionica sa mladima koju je organizovao Biro za kulturu i komunikaciju. REX, Jevrejska 16, nedelja, 28. decembar u 13. časova.

 


Na izlozbi se predstavlja devet foto-montaža, koje su nastale tokom radionice u romskom naselju u Krnjači i na raznim lokacijama u Beogradu. Autorke i autori fotomontaža su  uzrasta izmedju 9 i 13 godina, a to su: Dikana Balakoja, Dalibor Bislimi, Milica Bislimi, Suad Bislimi, Altona Behrami, Sabina Krasnić, Serđad Krasnić i Nimon Krasnići. Radionicu je vodila umetnica Rena Raedle u saradnji sa grupom 484 i uz podrsku porodice Krasnić.

U centru ovog rada su portreti mladih autora i autorki unutar različitih scenarija, koji tehnikom foto-montaže predstavljaju njihove želje i odnose prema životnom okruženju. Radionica se odvijala na terenu u malim radnim grupama, da bi u gradu svako snimio svoju "pozadinu", i to poluprofesionalnim digitalnim fotoaparatom. Na terenu su se suočili sa činjenicom da nije bilo moguće sve fotografisati; za zoološki vrt su morali da plate ulaz, bazen na Tašmajdanu nije smeo da se slika bez dozvole, i dok su stigli do Pionirskog stadiona pao bi mrak... Neke početne ideje su prilagođavali situaciji i tražili drugačija rešenja.

Nakon fotografisanja, izabrani su najbolji rezultati, selektovana je figura i montiralo se sve u jednu sliku. Ovo je za mnoge bio prvi put da se upoznaju sa radom na računaru, napor je bilo zaboravljen u trenutku kad su spojene pozadine i figure u nove, neočekivane slike! Na kraju montaže, svako je dodao rečenicu koja komentariše dobijenu sliku.


Ovaj projekat su pomogli Ambasada Savezne Republike Nemacke i Ministarstvo kulture Republike Srbije - u okviru projekta Mapiranja interkulturnog dijaloga u Republici Srbiji.

CHEKING POINT je eksperimentalni izlagački program Kulturnog centra Rex. Tokom cele godine, u holu Rexa se izlažu radovi kojima umetnici i umetnice istražuju ili usvajaju nove stvaralačke koncepte ili nove produkcijske metode.


 


Datum objavljivanja: 25.12.2008.