Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Putovanje kroz prošlost ka budućnosti

U ponedeljak, 18. maja u 20 časova u Galeriji MAS, Studio za multimedijalnu umetnost, Odžaci, otvara se samostalna izložba slika autora Aleksandra Bunčića, pod nazivom "Putovanje kroz prošlost ka budućnosti". Izložba traje do 31. maja.

 


Putovanje kroz prošlost ka budućnosti




Urbani pejzaž okarakterisan jakom angazovanošću prestavlja kako kritiku prošlosti tako i sugerisanje budućnosti. Stadioni pokazuju uticaj prošlosti na ispoljavanje sadašnjosti, pretvaranje plemenitog  antičkog u moderni koloseum. Povezivanja izmedju različitih kultura uspostavljena su, a stari mostovi u novom ruhu opominju na prošla i suluda vremena.


U ovom slučaju umesto obale imamo gradjenje slova-šablona. nemuštih reči i brojeva 1, 2, 3..., koji sugerišu ne početak. Verovatno bolji i i zdraviji . Strelica oslikava pravac i komunikaciju naše energije nadanja i stremljenja.

Grafički snažno, mostovi nanovo oživljavaju svoj primarni pojam povezivanja sklada medju ljudima. Ovakva opcija je otvorena u svakom smislu i kao takva teži da označi novi kulturološki angažman. Ideja opšteg utiska je da za nas

nepremostivo ne bi trebalo da postoji. U likovnom smislu imamo jasan izraz obogaćen uticajem svekolike urbane kulture...


Pogledi sa mostova kao i osvrt na železnicu koja simboliše snagu i brzinu jednog naroda, jaki perspektivni pejzaži usmereni ka jednoj tački su centar stremljenja ka budućnosti, nada ka boljem sutra.


Danilo Vuksanović


 


Aleksandar Bunčić je rođen  1981. u Novom Sadu. Student Akademije umetnosti u Novom Sad. Član SULUV-a. Živi u Novom Sadu.


Nagrada za crtež iz fonda  "Vlada Veličković"  uži izbor  3 mesto. galerija crteža Haos, Beograd


LVII Godišnja izložba članova SULUV-a, Galerija likovne umetnosti Poklon zbirka Rajka Mamuzića, Novi Sad


VI Bienale likovnih i primenjenih umetnosti, Centar za kulturu, Smederevo


Izložba mladih - Niš Art Foundation, Galerija Matice Srpske, Novi Sad / Galerija DIN, Niš / Galerija Niš, Beograd


Izložba radova učenika, povodom 60 godina Škole za dizajn Bogdan Šuput, Novi Sad


 


 


Datum objavljivanja: 17.05.2009.