Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Put za Evropu sa Principom ili bez

Put za Evropu sa Principom* ili bez (izbor radova umetnika iz Kolekcije Oktobarskog salona) od 4. do 19. decembra 2013. Palata Porcia, Herrengasse 23 Beč, Austrija. Ana Adamović, Radoš Antonijević, Uroš Đurić, Marko Lulić, Vladimir Miladinović, Darinka Pop Mitić i Milica Tomić


 


Stogodišnjica početka Prvog svetskog rata, ubistvo princa Ferdinanda, i različita shvatanja uloge Gavrila Principa, danas, neminovno dovode do preispitivanja odnosa „heroja – antiheroja”. Upravo to je identitetski okvir u kome se Srbija oduvek kretala.

 

Metak je bio ispaljen zbog vere u slobodu, bolju budućnost. Nakon metka, došlo je i do velikih političkih promena i gubitaka ljudskih života. Posledice ratova su velike, pre svega kada je reč o broju izgubljenih ljudskih života, ali i neprestanog preispitivanja principa kojima se rukovodimo u donošenju odluka i zauzimanju stavova i strana. Ipak, potraga za boljim životom nije stala. Danas, preko 300.000 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, živi i radi u Beču i Austriji. Razlozi migracija u poslednjih sto godina su različiti, ali im je svima zajedničko da su, između ideologija i politika, odabrali život.



Sto godina nakog početka Prvog svetskog rata, tokom 2014., Srbija će se na „putu za Evropu” zaustaviti u  različitim evropskim gradovima. Izložba u Beču je prva stanica. Svaka sledeća će predstaviti radove koji se bave specifičnom temom vezanom za određeni kontekst i prostor. Potreba za stalnim preispitivanjem identiteta, lične i zajedničke prošlosti i istorije, dovodi do igre rečima koja put pretvara u trip – specifično stanje svesti – koji nas na putu ličnog i zajedničkog razvoja istovremeno gura napred, ali i stvara prostor za greške. S druge strane, postavlja se pitanje principa na osnovu kojih delamo. Umetnici: Ana Adamović, Radoš Antonijević, Uroš Đurić, Marko Lulić, Vladimir Miladinović, Darinka Pop Mitić i Milica Tomić u svojim radovima bave se upravo pitanjima principâ, principijelnim i neprincipijelnim odlukama na polju ličnog, umetničkog i javnog prostora.



*igra rečima


 



Datum objavljivanja: 02.12.2013.