Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Puj, spas, za sve nas!

Multimedijalni centar „Led Art“ (MMC „Led Art“) poziva sve zainteresovane da prisustvuju realizaciji performansa Puj, spas, za sve nas!, koji će se izvesti u subotu 25. juna sa početkom u 17.00 časova u Kreativnom distriktu u Novom Sadu (Liman).


 


Performans Puj, spas, za sve nas! je druga aktivnost u sklopu projekta ReKAPITULACIJA, koji obuhvata tridesetogodišnje delovanje umetničkih grupa Led Art, Art klinika, Šok ZaDruga sa Grafičkom mrežom.



Puj, spas, za sve nas! predstavlja tradicionalnu performativnu akciju poznatu kao Rekonstrukcija zločina.



Rekonstrukciju zločina inicirala je grupa Led Art 1994. u „povišenoj temperaturi“ ratnih razaranja i narastajućeg zla u bivšoj Jugoslaviji. Šansa za preživljavanje naslućena je u lečenju „Balkanski krug kredom“ tj. opcrtavanju (incidentni crtež), tehnici koju koristi policija prilikom uviđaja akcidenta sa smrtnim ishodom. Opcrtavanje postaje omiljena umetnička praksa, performans se prvobitno izvodi na beogradskim ulicama tokom studentskih i građanskih protesta opcrtavanjem kontura tela tehnikom „kreda po pločniku“, dok se tokom NATO intervencije u Beogradu i Novom Sadu tela opcrtavaju na belim ili crnim hartijama u razmeri 1 : 1. Performans je izvođen u gradovima Srbije, Hrvatske, Češke, Južne Koreje, Nemačke, Austrije…



Postupak rekonstrukcije vremenom postaje sastavni deo izložbi i akcija opcrtavanjem učesnika na crnim natron hartijama, od čega je kreirana jedinstvena Crna knjiga, koju ćete imati prilike da vidite na izložbi ReKAPITULACIJA (MSUV, 3. jul-2. avgust 2022).



Šta je incidentni crtež. Posle nasilne smrti, prilikom uviđaja, mesto incidenta policija označava incidentnim crtežom. Žrtva biva opcrtana u položaju u kojem se zatekla pošto je nastupila smrt.



Kako da se zaštitimo? Život se može sačuvati na više načina, a najbolji mogući je oprez. Ako razmišljamo o mogućoj opasnosti, predviđamo moguće zamke, isprobavamo i „treniramo” smrt, stičemo otpornost i na taj način se štitimo.



Kako se to radi? Kredom opisujemo konturu tela i tako zlo ostaje zarobljeno na crnom papiru. Umetnost stavljamo u funkciju zaštite.


 



Datum objavljivanja: 22.06.2022.