Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ptice grabljivice - ideogrami

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 15. marta 2010. godine u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom "Ptice grabljivice – ideogrami" autora muzejskog savetnika mr Svetozara Santovca, kustosa Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin.

 


Ova izložba obuhvata 32 dermoplastična preparata ptica grabljivica iz ornitološke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin. Pored tekstualnih legendi, kojima se objašnjavaju opšte odlike i sistematizacija ptica grabljivica, za ovu izložbu urađene su i "lične karte" koje uz pomoć IDEOGRAMA prikazuju biologiju svake vrste pojedinačno. Ideogram je znak ili slika koja simboliše predstavu neke stvari bez izražavanja njenog imena (od grčkih reči idea = predstava i gramma = znak, slovo), a ovo rešenje daje slikovitu informaciju koja se lakše usvaja. Informacija ideogramima česta je u savremenom načinu života. Ideogrami su svuda oko nas i omogućavaju nam brzu informaciju, lakše snalaženje. "Lične karte" nalaze se uz dermoplastične preparate ptica i imaju za zadatak da podstaknu maštu posetilaca da ožive "mrtvu punjenu pticu" da ona raširi krila, poleti, ustremi se na plen, polaže jaja... Opisno i ideogramima prikazane su sledeće osobine ptica grabljivica: stručni i narodni naziv, vreme boravka na terenu Vojvodine, fizičke karakteristike (dužina, raspon krila i težina), spoljašnje karakteristike vrste, stanište, ishrana, način lova, gnežđenje i zaštita.


O PTICAMA GRABLJIVICAMA:

Na teritoriji Vojvodine registrovane su do danas ukupno trideset i tri vrste ptica grabljivice, ali se taj broj smanjio na dvadeset četiri vrste, a i dalje se smanjuje. Razlozi su mnogobrojni, ali u svim, posredno i neposredno, dominira čovek: izlovom, melioracijom, kultivacijom, upotrebom pesticida…

Na osnovu anatomsko-morfoloških razlika i načina života sve naše ptice grabljivice (Falconiformes) su podeljene na tri porodice: orlovi ribari (Pandionidae), jastrebovi, orlovi i lešinari (Accipitridae) i sokolovi (Falconidae). Ptice grabljivice karakterišu se svojom anatomsko-morfološkom građom, načinom lova i ishranom. To su dnevne ptice, mesožderi. Love živ plen u vodi, vazduhu i na tlu dok se neke hrane isključivo strvinama. Plen hvataju nogama, a zatim ga raskomadaju svojim oštrim, povijenim i snažnim  kljunom. Hranu gutaju brzo. Progutana hrana se skuplja u proširenom jednjaku - voljki, a potom se postepeno vari. Nesvareni delovi hrane izbacuju se u obliku loptica - gvala. Za razliku od sova, u gvalama grabljivica nema kostiju, jer se kosti u njihovim mišićavim i snažnim želucima smrve i rastvore.

Većina grabljivica živi usamljenički, zbog načina lova i ishrane. Što je vrsta više orijentisana na progon pri hvatanju plena, to je više izražena njena potreba za usamljeničkim načinom života. Mužjak i ženka jastrebova žive zajedno samo za vreme parenja, a njihovi mladunci se osamostaljuju već nakon dva meseca nakon ispiljenja. Za razliku od njih neke vrste sokolova žive preko cele godine zajedno, a mladi sa roditeljima ostaju po nekoliko meseci.


www.muzejzrenjanin.org.rs


Datum objavljivanja: 09.03.2010.