Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Psihogeografsko istraživanje

U subotu, 25. aprila u 19 sati u Kulturnom centru Srbije u Parizu, otvara se izložba "Psihogeografsko istraživanje" autori: Rena Raedle i Vladan Jeremić. Izložba traje do 14. maja.

 


Raedle i Jeremić svoju umetničku praksu definišu kao "OUT praksu" ili "Psihogeografsko istraživanje", pri čemu je ovo drugo jasna referenca na situacionistički neologizam "psihogeografija". Taj pojam savršeno prijanja uz njihovu izložbu koja će se održati u Parizu, na istom onom prostoru po kojem su se Debor i njegovi prijatelji kretali tokom 1950-ih, pre nego što je deo tog kvarta grada bio srušen i gentrifikovan, a cela oblast pretvorena u luksuznu četvrt. U današnjem Beogradu, čišćenje takozvanih "nehigijenskih naselja" hiljada romskih porodica objašnjava se kao legitimna strategija urbanističkog razvoja. Dokumentarni video "Belleville" (2009), o nedavnom rušenju romskih kuća od strane beogradskih vlasti i protestima koji su potom usledili ispred gradske skupštine, uključen je u onaj deo izložbe koji se bavi njihovim radom s romskom zajednicom u Srbiji.


"Under the Bridge Beograd" (2004) je kompleksan istraživački projekat o prostoru grada Beograda. Jedna od intervencija je bila sastanak ispod mosta Gazela, autoputa, koji spaja stari sa novim delom Beograda. Skup se pretvorio u veliki hepening koji je trajao osam časova, kada su stanovnici naselja, Romi i izbeglice, pozvali sve prisutne da se zapale vatru i ostanu u naselju.


Šest fotografija iz rada "Serija spomenika – Nezaboravni trenuci u životu novobeogradskih radnika i radnica"  (2007), donosi priču o sudbinama ljudi u teškim vremenima "ekonomske tranzicije". U skladu sa svojim tipičnim pristupom, Readle i Jeremić su prezueli uloge radnika i radnica u datim situacijama. Izbegavajući fenomenološku udaljenost kamere, oni tako otvaraju prostor za lično iskustvo i imaginarnu dimenziju stvarnosti.


Otvaranje izložbe će započeti asembliranjem "SENDI" (2003), uređaja kojim se uspostavlja kanal za komunikaciju nestandardizovanim jezicima. Gost umetnik i sound performer na otvaranju će biti various euro http://www.various-euro.com


 


Rena Raedle i Vladan Jeremić rade na zajedničkim projektima od 2002, detektujući, istraživajući i komentarišući stanje u društvu, promene grada Beograda i šire. Oni koriste umetnost kao jedan od mogućih formata za radikalnu kritiku, imajući aktivnu javnu poziciju u raznim poljima društvenog aktivizma. Detaljnije informacije su dostupne na web sajtu umetnika: http://raedle-jeremic.modukit.com


 


Datum objavljivanja: 18.04.2009.