Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prvomajsko čišćenje

U sredu, 6. maja u 20 časova u Kulturnom centru Rex, Jevrejska 16, održaće se projekcija filma i jednodnevna izložba fotografija Ere Milivojevića.

 


Akcija pod nazivom "Prvomajsko čišćenje", sprovedena 1. maja 2007. na Dorćolu, organizovana je kao site specific događaj sa ciljem direktnog ili indirektnog dijaloga sa prolaznicima. Reč je detaljnom čišćenju (pranju) napuštenog i polu srušenog trgovinskog objekta na uglu Car Dušanove i Dubrovačke ulice i uvođenje istog u umetnički kontekst. Glavno mesto dijaloga su reakcije prolaznika suočenih sa  scenom  pažljivog ali besmislenog rada. Namera ovakvog prizora jeste skretanje pažnje, sa ciljem preispitivanja značenja pojma rad. Akcija je dokumentovana video i fotografskim zapisom koji, kao takav, nastavlja komunikaciju. Prikazivanje dokumenta (video i fotografije) vodi ka daljoj komunikaciji jer dokument predstavlja drugačiji okvir, odnosno, novu vizuelnu celinu koja se razlikuje po poziciji prolaznika (koji sada zauzimaju mesto prikazanog), kao i po boljoj preglednosti procesa objedinjenog na nivou pažljivo biranih simbola i prizora.




Poslednja etapa akcije jeste korišćenje adaptiranog mesta kao izložbenog mesta za dečije crteže (deca su takođe prolaznici). Ovime je pokrenut proces koji je, ubuduće, moguće praktično i idejno modifikovati. Valentina Savić, Snežana Arnautović, Marija Kauzlarić, Ivica Stjepančić, Goran Kauzlarić i Era Milivojević.


 


 


Datum objavljivanja: 02.05.2009.