Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prvi broj časopisa ASA

Predstavljanje prvog broja časopisa "ASA - Architectura/Scientia/Ars" U Kulturnom centru Beograda, ulica Kneza Mihailova 6/ Trg Republike 5/prvi sprat u ponedeljak, 17. juna 2019. godine, u 19 časova.


 


Asocijacija srpskih arhitekata - ASA/ Kulturni centar Beograda - KCB/ Majska izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - ULUPUDS Predstavljanje prvog broja časopisa "ASA - Architectura/Scientia/Ars" U Kulturnom centru Beograda, ulica Kneza Mihailova 6/ Trg Republike 5/prvi sprat u ponedeljak, 17. juna 2019. godine, u 19 časova.


 



Govore:



arh. Slobodan Maldini, glavni i odgovorni urednik časopisa



univ. prof.arh. Aleksandar Radojević



arh. Dragan Antonijević



arh. Miljan Radonjić



arh. dr Goran Anđelković



arh. Đorđe Nikolić


 


 


ISTORIJA ČASOPISA

Pod nazivom “Arhitektura”, ASA izdaje svoj stručni časopis počev od 1998. godine, do danas. Prvi broj je izašao 1. januara 1998. godine. Pre toga je izlazio “Bilten” u 6 brojeva. U kontinuitetu je objavljeno 209 brojeva časopisa “Arhitektura”.

Pod nazivom “ASA” u 2019. godini Asocijacija srpskih arhitekata pokreće novi projekat časopisa, sa širom tematikom vrhunskog grafičkog dizajna, u boji.


CILJEVI IZDAVAČKOG PROJEKTA ČASOPISA

U nameri da proširi svoje angažovanje na polju nacionalne kulture, pre svega na jačanju svesti o očuvanju kulturnih tekovina i razvoju likovnih umetnosti, Asocijacija srpskih arhitekata realizuje projekat izdavanja časopisa o arhitekturi, likovnoj umetnosti i kulturi uopšte. Naziv časopisa “ASA” prvenstveno se odnosi na tematiku iz oblasti arhitekture, urbanizma i zaštite spomenika kulture, ali u proširenom nazivu ASA ima novo značenje: Arhitektura (lat. Architectura), nauka (lat. Scientia), umetnost (lat. Ars).

Teme kojima se bavi časopis su široke: arhitektura u njenom punom značenju koje uključuje pre svega ovu oblast posmatranu kao umetnost i arhitekte kao umetnike, a zatim i druge primenjene umetnosti uključujući: primenjeno slikarstvo, vajarstvo, industrijski i grafički dizajn, umetničku fotografiju, scenografiju, kostimografiju, ali i oblasti umetničke industrijske proizvodnje nameštaja, kao i proizvodnju umetnički primenljivih materijala: drveta, keramike, stakla, metala, tekstila, istoriju arhitekture i umetnosti i dr.


SADRŽAJ ČASOPISA "ASA"

Časopis “ASA” sadrži prikaze savremene likovne umetnosti u Srbiji, sa akcentom na događanja na polju arhitekture, dizajna, pa i graditeljstva, posmatrane iz ugla savremenih stvaralaca istoričara umetnosti i likovnih i arhitektonskih kritičara. Kao takav, on je nezaobilazan za široku publiku čitalaca, ali i za uže stručne grupe arhitekata, urbanista, enterijerista, dizajnera, grafičara, industrijskih dizajnera, samostalnih primenjenih umetnika svih oblasti i profila, likovnih i arhitektonskih kritičara i ljubitelja dobre umetnosti i arhitekture.


PROGRAMSKA ŠEMA ČASOPISA "ASA"

U programskoj matrici časopisa nalaze se tematske celine: kritike, predstavljanje novih projekata, velikana srpske umetnosti, analize događaja i dostignuća u zemlji i inostranstvu, intervjui sa poznatim ličnostima u zemlji i izvan nje, događaji koji su obeležili naše vreme. U časopisu su objavljeni arhitektonski projekti zajedno sa delima ostalih likovnih umetnika, prikazi arhitektonskih i drugih umetničkih konkursa sa nagrađenim radovima, date su analize kritičara i istoričara, pregledi događanja – izložbi, objavljenih novih knjiga na planu umetnosti i arhitekture. Takođe, tu su objavljeni tekstovi poznatih ličnosti, skice iz njihovih radnih blokova, zajedno sa citatima iz poznatih knjiga velikana umetnosti.


 



Datum objavljivanja: 13.06.2019.