Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prva Arhi Brigada iz Skoplja

U okviru serije razgovora "Malo verovatna misija", Kontekst galerija i Kulturni Centar REX organizuju gostovanje i prezentaciju aktivističke grupe Prva Arhi Brigada iz Skoplja. Subota, 21. novembar, 19časova u Centru za kulturu "Stari Grad", Kapetan Mišina 6a.

 


Prva Arhi Brigada je pokret za aktivno građansko učestvovanje u kreiranju savremene arhitektonske i urbanističke realnosti u Makedoniji. Grupa je osnovana od strane studenata i studentkinja arhitekture i mladih arhitekata i arhitektica. Prva Arhi Brigada je reakcija na anomalije u arhitektonskoj struci i kulturi, koje su slika našeg društva ali i njihove ekonomske, političke, pravne i socijalne nemoći da se nose sa izazovima savremenog trenutka. Grupa se u javnosti pojavila sa Prvim Arhitektonskim Ustankom-pokrenutim kako bi se pokazao svez i nezavistan stručni stav u odnosu na pitanje ključno za glavni skopski trg. Kao reakcija na događaj, kako u okviru arhitektonsko-urbanističke struke, tako i u široj javnosti pokrenuta je značajna socijalno-politička debata.




http://www.forumskopje.com/FS2009/archibrigade.htm

http://www.facebook.com/group.php?gid=61204922527&ref=ts

http://skopje2803.blogspot.com/




Prezentaciji i razgovoru koji će se odvijati na srpskom i makedonskom jeziku prisustvovaće studenti i studentkinje arhitekture kao i mladi arhitekti i arhitektice iz Kluba Mladih Arhitekata (Beograd) i grupe UJ 21 (Novi Sad). Od posebnog značaja za ovaj susret i razgovor može biti i činjenica da je jedna od nedavnih protestnih akcija Prve Arhi Brigade u Skoplju, nasilno prekinuta od strane ekstremističkih desničarskih grupa, uz pasivno držanje prisutne policije, kao što se to dešavalo i prilikom otvaranja izložbe Odstupanje u Kontekst galeriji.

http://media.a1.com.mk/media/video/09/tepanje-28-03.wmv




Malo Verovatna Misija je serija izlaganja i razgovora na kojima umetnici/ce, arhitekti/ce, kulturni radnici i radnice, kreatorke/i kulturnih politika i aktivisti/kinje iz Srbije i zemalja regiona predstavljaju one svoje projekte koji su realizovani ili delimično realizovani u poslednjih nekoliko godina ali nisu, po oceni svojih inicijatora i protagonista ispunili, ili u potpunosti ispunili, svoju izabranu, planiranu ili zadatu misiju. Izlaganja i diskusije treba da lociraju i analiziraju nesklad ili procep između nameravanog i postignutog u skorašnjoj umetničkoj, kulturno-produkcijskoj ili graditeljskoj praksi u regionu (pod graditeljskom praksom se ne podrazumeva samo građevinarstvo, već i izgradnja i nadgradnja državne i društvene konjunkture: od osnivanja političkih pokreta i partija, specijalizovanih državnih agencija, inicijativa građana i institucija civilnog društva).




Projekat se realizuje u saradnji Kulturnog centra Rex (Beograd), Centra za nove medije KUDA.org (Novi Sad) i organizacije PRESS TO EXIT (Skopje) a uz podršku Evropske kulturne fondacije i Ministarstva kulture Republike Srbije.


  http://www.rex.b92.net/mvm/odrzane_tribine.html   


  www.kontekstgalerija.org


 


Datum objavljivanja: 20.11.2009.