Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Protiv svijetla

Ovih je dana Ratko Mavar na Photo Daysima u Rovinju dobio prvu nagradu u kategoriji izdavaštvo, a prema odluci žirija u sastavu Nikica Badrov, Branko Franceschi, Branka Hlavnjak, Tihomir Milovac (predsjednik), Ivica Nikolac, Ivo Posavec, Maša Štrbac i Mio Vesović.


 


O fotografiji i izloženim delima Ratko Mavar kaže:



"Riječ fotografija u svom grčkom izvorniku doslovno znači "pisanje svjetlom", a tehnika fotografije pojednostavljeno jest bilježenje odraza svjetla na nekom predmetu. Nekad se to radilo na optički osjetljivoj emulziji filma, a danas na optički senzor digitalnog fotoaparata, no uvijek su nam govorili da kad slikamo svjetlo treba biti iza naših leđa. Tada će nam fotografije "ispasti" lijepe. Protivno tom savjetu, ja se okrećem prema svjetlu, snimajući ne samo njegov odraz nego i samo svjetlo, a svakako i sjene, igrajući se novim dimenzijama pretapanja svega nabrojanoga. Izložene fotografije snimljene su na taj način."

 



Ratko Mavar rođen je u Zagrebu 1963. godine. Završio je fotografiju na Školi primijenjenih umjetnosti. Radio je profesionalno reklamnu i primijenjenu fotografiju, a u novinama sarađuje od 1980. (Oko, Studentski list, Danas, Svijet, Obzor, Vjesnik te u mnoštvu časopisa). Takođe je autor fotografija na raznovrsnim publikacijama. Od 2002. do 2008. godine bio je urednik fotografije u Vjesniku gdje je pisao kolumne o fotografiji.


 



Datum objavljivanja: 16.06.2008.