Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prošlost i Budućnost

Obeležavajući početak francuskog predsedavanja u Savetu ministara Evropske unije, Francuski kulturni centar uz pomoć Evropskog centra Robert Šuman, Centralne medijateke Evropske komisije i Agencije Frans Pres, organizuje izložbu o prošlosti, funkcionisanju i budućnosti Evropske unije.

 


Više od 50 godina nakon što je stvorena, Evropska unija još uvek nije dobila svoj konačni oblik. Iako je dosta toga već postignuto na polju mira, saradnje, ekonomske ekspanzije, zaštite ljudskih prava, Unija ne sme da se zaustavi na ranijim uspesima. Novo doba donosi nove izazove: proširenje, produbljivanje saradnje, institucionalnu rekonstrukciju.


Izložba opisuje značajne trenutke istorije Evropske unije, od potpisivanja Šumanovog plana do Lisabonskog ugovora. Poseban akcenat stavljen je na političku integraciju i ugovore koji su iscrtali put evropskog ujedinjenja. Štaviše, izložba daje posetiocima mogućnost da zavire u budućnost Evropske unije i sagledaju izazove svetskih razmera koji se postavljaju pred Uniju.


 


Datum objavljivanja: 29.06.2008.