Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Proroci pisma

REX, Jevrejska 16, četvrtak, 28. maj, 20 časova, performans-prezentacija projekta "Proroci pisma" - projekat Proroci pisma je inspirisan putovanjem Ćirila i Metodija i nastankom prvog slovenskog pisma- glagoljice.


 


"Tokom dvogodišnjeg putovanja kroz srednjoevropske i balkanske zemlje imali smo priliku da se uverimo šta Glagoljica znači za stanovništvo tog podneblja. Za vreme putovanja, oba automobila, koje smo zvali Ćirilo i Metodije, prešli su 12.000 km teritorije devet zemalja pri tom se sve vreme krećući  na pogon biljnog ulja. Tokom putovanja posetli smo napuštene manastire u Rumuniji i na Skadarskom jezeru i uživali smo u porodičnoj atmosferi po selima i gradovima u Vojvodini i Makedoniji. Doživeli smo stvaranje glagoljičke diktature u Bugarskoj a u izdavačkoj kući u Beogradu smo vodili intelektualne debate. Ceo balkanski put smo snimili preko GPSa, priloge smo svakodnevno slali na radio stanice dodavajući neprestano nove tekstove i fotografije na internet. Skupili smo dokumentaciju svih događaja i napravili interaktivni arhiv koji smo koristili za video projekcije i tokom puta."

Cilj ovog projekta je bio stvaranje site-specific predstave u kojoj će pored izvođača biti korišćena i živa muzika, kao i projekcije bogatog video materijala sakupljenog tokom putovanja.


 



Datum objavljivanja: 26.05.2009.