Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Promocija monografije Željka Momirov - Pod lupom

U četvrtak 26. oktobra u 18 časova održaće se promocija monografije Željka Momirov - Pod lupom. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac


 


Učesnici u razgovoru: prof. dr Jerko Denegri, recenzent, Željka Momirov, vizuelna umetnica i Dragica Vuković, autorka teksta u monografiji i urednica izdanja. Moderator: Miroslav Sapundžić, likovni urednik galerije.

Monografija Pod lupom objavljena u izdanju Prodajne galerije „Beograd“ predstavlja obimnu studiju o višedecenijskoj stvaralačkoj i izlagačkoj praksi Željke Momirov. U glavnom tekstu Dragica Vuković, istoričarka umetnosti, uvodna razmatranja započinje biografskim podacima i izvorima umetničkog formiranja, a potom sistematično analizira sve aspekte profesionalnog rada prateći razvojnu liniju delovanja Željke Momirov na savremenoj vizuelnoj sceni. Monografija je opremljena velikim brojem reprodukovanih radova sa fokusom na stvaralački period 2000-2022. i grupisanim u celine: Umetnički radovi, Skuptura u javnom prostoru, Crteži iz serije „Uglovi mojih ulica“. Pored osnovnog teksta publikacija sadrži i izbor tekstova drugih autora objavljivanih povodom prethodnih samostalnih izložbi. Monografija prati aktuelnu izložbu Željke Momirov pod nazivom Tragovi, koja je otvorena u Prodajnoj galeriji „Beograd“ do 30. oktobra.

Željka Momirov (1962. Novi Sad) diplomirala jе na Fakultеtu primеnjеnih umеtnosti u Bеogradu, na katedri vajarstva, smer skulptura u prostoru i arhitekturi, u klasi prof. Miodraga Živkovića. 1990. godine je specijalizirala na Visokoj školi za umetnost i stare zanate "Ribat Al Fath" u Rabatu, Maroko. Magistarske studije jе završila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1993. godine, smer skulptura u prostoru i arhitekturi / monumentalno vajarstvo, memorijal i memorijalna obeležja. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik preko 30 nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo. Njeni radovi se nalaze u brojnim muzejskim, galerijskim, kao i privatnim kolekcijama. Realizovala je više skulptura u javnom prostoru. Status istaknutog umеtnika Republike Srbije od 2008. godinе. Radi u zvanju redovnog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Republika Srpska.



(...)



Matematika, geometrija, broj, sistem, metod, modul, raster, serija, plan, nacrt, red, poredak, struktura – to su neki od pojmova i termina kojima bi neko ko želi da se upusti u razumevanje i tumačenje rada Željke Momirov mogao da se posluži. (…) Visoki profesionalizam u obradi svakog segmenta, izrazita inventivnost i autentičan kreativan duh odlike su kojom Željka Momirov potvrđuje svoje posebno mesto na savremenoj likovnoj sceni.

prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti (iz recenzije monografije Željka Momirov – Pod lupom)

 

(...)

 

Potrebno je naglasiti da su osamdesete godine prošlog veka bile vreme pomeranja ugla posmatranja i odnosa prema onome što se zove istorija umetnosti, kako u slici tako i u skulpturi (od Transavangardnog povratka slici do Engleske nove skulpture). Kasnije će postati jasno da je ta inspirativna raznovrsnost prethodila tehnološkoj ekspanziji koja je promovisala novo, digitalno doba, doba vizuelne dominacije. Ove okolnosti, bez sumnje, dodatno ističu jezičku određenost i ostale osnovne postulate oblikovanja i narativa kojima se Željka Momirov bavi. Kao lajtmotiv neke kompozicije, taj period će ostati izvorište, primarni poriv u artikulaciji tema, zapitanosti i odgovora na izazove vremena. Može da promeni sve elemente u izvođenju – materijal, jezik kojim se obraća, boju ili izvornost oblika koje uvodi u svoju interpretaciju – ali će uvek ostati primarna jednostavnost i prostorna promišljenost, kao i svest o interakciji, nekada i suprotstavljenih formi.

Dragica Vuković, istoričarka umetnosti (iz monografije Željka Momirov – Pod lupom)


 





 


Datum objavljivanja: 25.10.2023.