Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Promocija knjige u MPU

16. oktobar u 18 časova - Promocija knjige Ema i jež koji nestaje Davida Albaharija, ilustrovao Dušan Petričić (Zepter Book World) u Muzeju primenjene umetnosti, Beograd.

 


Retrospektivnom izložbom Dušana Petričića - Autobiografika MPU će predstaviti pregled opusa srpsko-kanadskog karikaturiste i ilustratora Dušana Petričića, koji je tim povodom i gost Beograda. Izložbu će otvoriti kritičar Ranko Munitić. Ovdašnjoj publici, naročito generacijama koje su odrastale sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, nezaobilazno štivo bile su knjige Duška Radovića, Ljubivoja Ršumovića, oplemenjene upravo Petričićevim ilustracijama. Tu je i nezaobilazni Poletarac, ali i niz karikatura i ilustracija objavljivanih u Književnim novinama, Vidicima, Kekecu, Večernjim novostima, TV novostima, Ekonomskoj politici, NIN-u, itd. 


Tokom protekle četiri decenije, Petričić je objavljivao radove u najznačajnijim srpskim, kanadskim i američkim dnevnim i nedeljnim novinama. Ilustrovao je trideset i tri knjige za decu i odrasle gde je oblikovao grafička rešenja koja su ulepšala detinjstvo mnogim generacijama mladih Jugoslovena i Kanađana. I dalje nastavlja istim tempom! Svake godine se pojavi bar jedna nova knjiga koju je Petričić ilustrovao.


Karikaturista, ilustrator, dizajner, animator i portretista, Dušan Petričić je prvenstveno humorista koji i dalje pleni specifičnim smislom za duhovit pristup temama kojima se bavi. Njegovo stvaralaštvo tokom boravka u Beogradu postalo je osnov kasnijeg razvoja srpske ilustracije dečijih knjiga, karikatura univerzalnih tema i humorističnih grafičkih rešenja propagadnih materijala (animirane knjižice, plakati, kalendari...). Prelaskom u Toronto, Petričić postaje jedan od vodećih karikaturista i ilustratora knjiga za decu u Kanadi i SAD. Na izložbi Autobiografika u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu po prvi put možemo uporediti ova dva dela njegovog obimnog opusa.


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 


Datum objavljivanja: 14.10.2008.