Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Promocija knjige Nikole Dedića

U petak, 15. maja u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, održaće se promocija knjige autora dr Nikole Dedića, "Ka radikalnoj kritici ideologije: od socijalizma ka postsocijalizmu". Pored autora na promociji govoriće i dr Miško Šuvaković i Dragica Vuković.

 


Teorijska i istoriografska studija Nikole Dedića nastala je kao rezultat iscrpnih interdisciplinarnih istraživanja umetnosti i umetničkih praksi u okvirima teorije politike i teorije kulture. Težište ovog rada jeste razmatranje fenomena srpskih postavangardi u kontekstu ideologije postsocijalizma, odnosno markiranje ideoloških postavki koje su presudno obeležile umetničko delovanje u periodu od šeste decenije XX  do prvih godina XXI veka.  Kompleksna interpretacija pojava na  srpskoj umetničkoj  sceni temelji se na  primeni različitih teorija ideologije u opsegu od Alisterove do Žižekove  i Džejmsonove teorijske pozicije.


(...)


Osnovna teza ove knjige glasi: umetnost je u višestrukom odnosu sa ideologijom, odnosno umetnost je instrument izvođenja ideologije, ona se pojavljuje unutar ideologije, ali ta ista umetnost na ideologiju i ukazuje, odnosno otkriva je. Cilj mi je, dakle, interpretacija ideoloških implikacija i političkog aspekta ovdašnjih postavangardi u doba postsocijalizma.

U pitanju je samo jedna od mogućih interpretacija lokalne scene koja je zavisila pre svega od opštih polaznih teorijskih načela. Ova knjiga polazi od pretpostavke da je moguće napisati i potpuno drugačije „istorije“ domaće umetnosti, odnosno da su mogući različiti govori o srpskoj, odnosno jugoslovenskoj umetnosti poznog socijalizma i postsocijalizma. S tim u vezi moj metod je bio ne istorijsko umetnički već poststrukturalistički. S druge strane, ova knjiga je pisana sa uverenjem da prostor umetnosti jeste prostor mogućnosti „virusiranja“ vladajućih ideologija, odnosno prostor kritičkog političkog mišljenja.




 Nikola Dedić, teoretičar umetnosti  (iz predgovora knjige)


Portfolio Prodajna galerija Beograd


 


Datum objavljivanja: 13.05.2009.