Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Promocija knjige dr Ane Ereš Jugoslavija na Venecijanskom bijenalu

Promocija knjige dr Ane Ereš Jugoslavija na Venecijanskom bijenalu (1938–1990) Muzej savremene umetnosti Beograd Četvrtak 25. novembar, 2021. godinе u 17 časova


 


Nakon uspešne promocije u Novom Sadu, Galerija Matice srpske i Muzej savremene umetnosti Beograd predstavlјaju knjigu Jugoslavija na Venecijanskom bijenalu (1938–1990) – Kulturne politike i politike izložbi autorke dr Ane Ereš.



Na promociji će pozdravne reči uputiti Marijana Kolarić, direktorka MSUB i dr Tijana Palkovlјević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dok će o knjizi govoriti istoričarke umetnosti prof. dr Lidija Merenik, prof. dr Simona Čupić i sama autorka dr Ana Ereš.



Kroz razgovor će biti ukazano na pionirski poduhvat autorke zasnovan na do sada neobrađenoj arhivskoj građi iz Arhiva Venecijanskog bijenala i Arhiva Jugoslavije, kao i na značaj analize zvaničnih nastupa u Jugoslovenskom pavilјonu na međunarodnoj umetničkoj izložbi Bijenale u Veneciji. Publika će imati priliku da čuje više o kulturno-političkim pozicijama jugoslovenskih država na međunarodnom nivou, kao i načinima prihvatanja modernizma unutar mreže umetničkih institucija u Jugoslaviji.



Promocija knjige se održava u okviru aktuelne izložbe Vladimira Veličkovića. Figura kao izraz egzistencije, koja se može pogledati do 21. februara 2022. godine.



Knjiga je publikovana u okviru edicije „Umetnost i istorija” Galerije Matice srpske, i nosi priznanje „Pavle Vasić“ za 2021. godinu, koju dodelјuje Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).


 





 


Datum objavljivanja: 25.11.2021.