Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Promocija knjiga u REX-u

Centar za liberterske studije i ANARHO ŠANKERI predstavljaju knjigu
R.M.Džounsa-Fabrički komiteti u ruskoj revoluciji i G.P.Maksimova-Sindikalisti u
ruskoj revoluciji. 23. april, 15 - 18 časova KC REX, Jevrejska 16

 


Kolektiv Anarho-šankeri vas poziva da u četvrtak 23. aprila, izmedju 15 i 18h, dođete na čajanku i predstavljanje novog izdanja Centra za liberterske studije, knjige R.M.Džounsa - Fabrički komiteti u ruskoj revoluciji i G.P.Maksimova-Sindikalisti u ruskoj revoluciji. Spontana težnja radnika da organizuju fabričke komitete i da intervenišu u procesu upravljanja fabrikama neizbežno je ohrabrena revolucijom zbog koje su radnici verovali da sredstva za proizvodnju u čitavoj zemlji sada pripadaju njima i da njima mogu upravljati po svom nahođenju i u sopstvenom interesu. Ono što je započelo pre Oktobarske revolucije sada se odigravalo češće i otvorenije i za trenutak, ništa nije moglo zadržati talas pobune. (Edvard Halet Kar)

Anarho-sindikalisti su, sa svoje strane, položili svoje nade u fabričke komitete kao nukleuse budućeg slobodarskog društva. Vizija novog sveta zasnovanog na industrijskoj proizvodnji nije im bila strana. I zaista, povremeno su izražavali gotovo futurističku veru u moć mašine...Ali sindikalisti nisu bili neupitni sledbenici masovne proizvodnje. Pod dubokim uticajem Bakunjina i Kropotkina, uviđali su opasnost čovekovog zaglavljivanja u zupčanike i poluge centralizovane industrijske mašine. I oni su tražili...decentralizovano društvo radničkih organizacija gde bi radnici uistinu bili gospodari nad sopstvenom sudbinom. Sa svojim sloganom-radničke kontrole-sindikalisti su ostavarivali uticaj u fabričkim komitetima mnogostruko veći u odnosu na svoju veličinu.(Pol Avrich)

Dođite na čaj, čajne kolutiće i razgovor sa Anarho-šankerima.



Anarho-šankeri su nezavisni samoupravni kolektiv. Kolektivu može da se priključi svako ko želi da se uključi u rad na projektu Samoupravni šank, a formiralo ga je nekoliko članova i članica Anarho-sindikalističke inicijative (ASI). Projekat Samoupravni šank otpočeo je svoj rad 14. marta 2009. u okviru debatnog programa Kulturnog centra Rex: KAFE NOVI DRUŠTVENI ODNOSI. Svakog radnog dana od 15-18 časova kolektiv predstavlja publici i posetiocima/posetiteljkama Rexa neke principe samoorganizovanja i samouprave, na primeru vođenja jednog šanka i pripadajućeg kafea. Na šanku mozete dobiti čaj, kafu i klaker, uz donaciju koju možete ubaciti u živopisnu kutiju za priloge sa sloganom: Donacija za čaj, kafu i Revoluciju. Svoja iskustva iz prve faze ovako koncipiranog rada i samouprave, Anarho-šankeri će rado podeliti sa publikom i tokom ove, poslednje nedelje svog svakodnevnog angažmana u KAFEU NOVI DRUSTVENI ODNOSI


 


Datum objavljivanja: 23.04.2009.