Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Promocija kataloga u okviru izložbe Slikari / Ratnici / Svedoci

Muzej savremene umetnosti i Galerija Srpske akademije nauka poziva na promociju kataloga izložbe „Slikari / Ratnici / Svedoci“, koja će se održati u ponedeljak, 27. marta u 12 časova u Galeriji Srpske akademije nauka (Knez Mihailova 35).

 



 


U okviru promocije biće priređen razgovor sa dr Dušicom Bojić, istoričarkom i direktorkom Istorijskog muzeja Srbije i Marinom Zeković, istoričarkom umetnosti i nekadašnjim kustosom Zbirke fotodokumentacije Vojnog muzeja u Beogradu. Moderatori razgovora su Žana Gvozdenović, autorka projekta „Slikari / Ratnici / Svedoci“ i Milena Marjanović, autorka segmenta o ratnoj fotografiji na izložbi „Slikari / Ratnici / Svedoci“.

 

Katalog na srpskom i engleskom jeziku prati izložbu „Slikari / Ratnici / Svedoci“, koja se realizuje u saradnji Muzeja savremene umetnosti i Galerijij Srpske akademije nauka. Na izložbi je predstavljeno preko stotinu slika službenih ratnih slikara, isto toliko fotografija službenih fotografa srpske vojske, dopisnika i fotoamatera, ali i slikarki, dobrovoljnih bolničarki, kao i dela drugih umetnika učesnika u ratu, bilo u svojstvu vojnih obveznika ili dobrovoljaca.



Autorke tekstova u katalogu su dr Dušica Bojić, dr Milijana Simonović, Žana Gvozdenović i Milena Marjanović. Značajan deo kataloga čine biografije ratnih slikara i fotografa. U pripremi je i dvojezično izdanje kataloga na francuskom i ruskom jeziku.


 



Datum objavljivanja: 27.03.2017.