Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Promocija Kalendara Centra za grafiku za 2022

Promocija Kalendara Centra za grafiku za 2022. Sreda 29. decembar od 19 do 20h
Galerija Centra za grafiku Fakultet likovnih umetnosti Pariska 16. Izložba je otvorena do 30. januara 2021.

 



 


Ne odustajući od svoje decembarske tradicije, Centar za grafiku Akademija pri Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, predstavlja svoj kalendar za narednu 2022. godinu. Kalendar Centra za grafiku, kao i svake godine, autorsko je delo odabranog umetnika. Reč je o posebnom izdanju, štampanom kao umetnička grafika. Do sada su izvedena dela umetnika različitih generacija poput Bojana Bema, Marije Dragojlović, Srđana Đileta Markovića, Bore Iljovskog, Miodraga Rogića, Dušana Otaševića, Predraga Neškovića, Zorana Naskovskog, Vladimira Perića, Ivana Šuletića, Dobrivoja Bate Krgovića, Vladimira Nikolića i Nemanje Nikolića, Marka Stojanovića i drugih.





Kataloški tekst autora Nikole Velickog



Prva moja asocijacija na kalendar su majstorske radionice. Obično su to kalendari sa fotografijom obnažene devojke koje su često uz neki „muški“ gedžet (čekić, testeru, šrafcirer...) Ti dodaci su neki vid konekcije sa konzumentom, a glavni motiv je prikaz čežnje ili sna. Takvi kalendari ulepšavaju realnost i olakšavaju svakodnevicu. Jedni od najpoznatijih takvih kalendara su kalednari marke STIHL, kompanije koja se bavi proizvodnjom raznih mašina kao što su motorne testere, kosilice itd.

S obzirom da Cetar ѕa grafiku ima sad već dugu tradiciju da svake godine izda jedan kalendar u njihovoj produkciji sa originalnom grafikom aktuelnih umetnika, moja je ideja bila da napravim rad koji je parodija na gore pomenute kalendare. Кako grafika ne bi bila banalna parodija, trudio sam se da svojim rukopisom napravim crtež koji će pre svega biti autentičan likovni prikaz sa dozom humora. Devojka nije naga, ona popravlja auto, ona je snažna žena, a samo visoke štikle otkrivaju njen indetitet. To je ujedno i njen profil. Pored nje je alat, jer ona zna da ga koristi. Ona je samostalna. Boja na radu je takođe u službi narativa. Takozvana „rezedo“ boja automobila je aludiranje da skupe i stare američke automobile, a narandžasta na testeri je upravo boja kompanije STIHL. Ako možemo da kažemo da je predhodna godina bila kao pokvareni auto, u Novoj godini želimo Vam da Vam „Dama sa štilom“ popravi godinu i da budete srećni. Sve najbolje u 2022. godini.





Nikola Velicki, rođen 1983. godine u Nišu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine u klasi profesora Miodraga Mlađovića. Doktorirao na istom fakultetu 2018. godine kod profesora Vladimira Veljaševića. Dobitnik je 3 nacionalne nagrade iz oblasti grafike. Priredio je 20 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i preko 90 kolektivnih izložbi. Član je ULUS-a od 2009. godine. Radi na Fakultetu likovnih umetnosti kao asistent na Grafičkom odseku.


 



 


Datum objavljivanja: 28.12.2021.