Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prolećna online aukcija ARTE galerije

Od 10. do 20. juna 2023. godine održava se 18. po redu Prolećna online aukcija ARTE galerije.


 


Kao i prethodnih godina, aukciju će propratiti izložba radova na četiri lokacije ARTE galerije:



Kralja Milana 3 | Kralja Milana 48

Andrićev venac 4 | Andrićev venac 12



Kao i svaki put, vredna selekcija radova pokazuje najbolje radove najznačajnijih autora koji su stvarali na ovim prostorima: Save Šumanovića, Mila Milunovića, Stjepana Fjodoroviča Kolesnikova, Ljubice Cuce Sokić, Dada Đurića, Vladimira Veličkovića, Miljenka Stančića, Eda Murtića, Miće Popovića, Petra Omčikusa, Bate Mihailovića... A uvek budu prikazani i značajni radovi savremenih stvaralaca, poput Milana Staševića, Nebojše Bežanića, Gordana Nikolića, kao i Vuka Vidora.



Posetioci izložbe imaće priliku da vide sliku Save Šumanovića Motiv sa Sene, nastale sredinom 1920-ih godina, izvanredan primerak poetskog realizma, u čijim se detaljima prepoznaju iskustva prethodno dominantnog klasicizma, precizan crtež, rasvetljena paleta redukovana na rafinirane tonove, ubedljiva materijalizacija, građenje prostora, kompoziciono rešenje, obrađen motiv i ostvarena atmosfera. Rad je nastao tokom Šumanovićevog drugog boravka u Parizu. Zatim, pejzaže Stjepana Fjodoroviča Kolesnikova, slikara ubedljivije materijalizacije snežnih nanosa, ali i vedrih prolećnih prikaza.



Ljubitelji posleratnog slikarstva imaće priliku da vide sliku Dada Đurića, nastalu 1958. godine, u okviru prvog ciklusa koji je realizovao u Parizu. Čiji je prvi vlasnik bio Džejms Spejer, kustos Instituta umetnosti u Čikagu i vodeći autoritet za pitanja moderne umetnosti.



Sama aukcija odvija se online, na portalu aukcije.arte.rs sve do utorka, 20. juna 2023. godine, kada će se između 18 i 20 h aukcija završiti. Sa bilo kog mesta, u bilo koje vreme, učesnici mogu da prate tok aukcije, kao i da pregledaju katalog dela sa mnogobrojnim fotografijama visokog kvaliteta.. Za uvid u radove uživo svakodnevno je moguće posetiti predaukcijsku izložbu u periodu od 10 do 20 h.


 



Datum objavljivanja: 12.06.2023.