Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prolećna izložba

U umetničkom paviljonu „Cvijeta Zizorić“ u četvrtak, 5. Aprila 2012. U 19 časova otvorena je se tradicionalna PROLEĆNA IZLOŽBA. Tom prilikom dodeljene su najznačajnije godišnje nagrada Udruženja.


 


Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije jedna je od onih likovnih manifestacija koja u  kontinuitetu traje od osnivanja ULUS-a 1945. godine a preuzeta je od Udruženja prijatelja Cvijeta Zuzorić koje je  organizovalo ovu izložbu, kao jugoslovensku, od 1929. do 1941. godine. Prolećna izložba, revijalna manifestacija,  zasnovana  je na instituciji konkursa  i koncipirana u znaku otvorenosti prema različitim umetničkim orjentacijama.  Glavna odlika ove manifestacije je ta što pratila  promene na likovnoj sceni onako kako su se javljale i nastajale   u okviru  opšte umetničke klime.




Ovogodišnja Prolećna izložba predstavlja jedan od mogućih preseka stvaralaštva članova ULUS-a  i jedinstvena je  prilika da se sagledaju poetike 174 umetnika kroz 205 radova koje je odabrao Umetnički savet . Iako ovakva prezentacija pokazuje visok nivo opštosti, ova i dalje ostaje u  traganju za osobenim pečatom i iskazom svakog pojedinačnog likovnog promišljanja i pruža uvid u tekuću umetničku produkciju. Potrebno je naglasiti da bez ovoga "slučajnog uzorka" ne bi mogli sagledati  savremenu likovnu scenu kod nas. Posebnost ove izložbe čine najznačajnije godišnje ULUS-ove  nagrade: Zlatna paleta, Zlatna igla, Zlatno dleto  koje se dodeljuju od 1960. godine, Nagrade su se dodeljivale , prvo na Jesenjoj izložba , a potom od 1974, na Prolećnoj izložbi. Od 2000. godine  dodeljuje se  i Nagrada za oblast proširenih medija. Izložba će biti otvorena do 23. aprila 2012.


 



Datum objavljivanja: 06.04.2012.