Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prokrustov muzej

U Galeriji 212 biće predstavljene nove slike i objekti slikara Vladimira Dunjića u periodu od 15. maja do 3. juna 2012. Otvaranje je zakazano za 19h.


 


U Galeriji 212 biće predstavljene nove slike i objekti slikara Vladimira Dunjića. Izlagački koncept Prokrustov muzej, baziran je na antičkom mitu. Prokrust je imao krčmu u Atici, u koju je pozivao putnike da se odmore u njegovoj postelji. Ako bi postelja bila mala, on bi gostu sekao udove, a ako bi bila velika, rastezao bi ga.


“ … Svoj doživljaj sveta autor nam donosi alegorijom o čovekovoj sudbini određenoj sa Prokrustovog prestola moći, pohlepe i straha. Poznata matrica, u kojoj ljudi stisnuti u zadate društvene, ideološke i svake vrste okvire, kao i u sopstvene predrasude, trpe svoje živote vekovima, vodi nas do savremenog čoveka. On je do kraja u savršenim, suptilnim metodama, čini se dobrovoljno, zarobljen u korporativnom raju u kome je moguće živeti bez identiteta, sve dok snove oblikuju savremeni prodavci magle. 


Postavka grupe moćnika i podanika, osionih i uplašenih, počinilaca i žrtava, zaleđenih u vremenu, mrzne nas teskobom. Spakovani u kutije, međusobno izmireni u nepouzdanom sećanju koje čuva tišina ovog muzeja…“

iz kataloga Tatjana Todorović


Vladimir Dunjić je rođen 1957. u Čačku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1981. u klasi profesora Mladena Srbinovića. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Beograd, Zagreb, Čačak, Valjevo, Budva, Herceg Novi, Novi Sad, Pariz, Budimpešta, Beč, Toronto. Član je ULUS-a od 1982. Dobitnik je više nagrada: Prva nagrada publike na Memorijalu Nadežde Petrović 1994; Grand Prix na Sedmom međunarodnom bijenalu U svetlosti Milene 1997; Račanska Povelja, Fondacije Račanske baštine 2009;  Nagrada Momo Kapor 2012.


 



Datum objavljivanja: 12.05.2012.