Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Projekat Tolerancija: izložba plakata

Dvojna izložba : „Projekat Tolerancija: izložba plakata“ i „Mala retrospektiva Mirka Ilića“ biće svečano otvorena u petak, 21. februara u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 





Projekt „Tolerancija“, osnovan 2017. godine, do sada je preneo poruku društvene prihvatljivosti posredstvom izložbe koja je predstavljena publici 65 puta u 27 država sveta, a koju je do danas videlo preko 100000 ljudi. Ova inicijativa, čiji je osnivač, tvorac i organizator, umetnik i aktivista Mirko Ilić, prikazuje plakate koje su dizajnirali renomirani i mladi talentovani umetnici čije vreme tek dolazi, iz celog sveta, kao što su Milton Glejzer, Pola Šer, Ralf Stedman, Dejvid Hilman, Slavimir Stojanović i drugi. Na izložbi su zastupljeni umetnici iz zemalja od Južnoafričke Pepublike do Islanda, i od Kanade do Japana, ali i oni sa prostora bivše Jugoslavije. Izložba slavi polaznu osnovu svih smislenih diskursa – toleranciju, i odaje joj počast.


U svetu koji se sve više deli prema religijskim i seksualnim razlikama, kao i prema rasnom i nacionalnom poreklu, stvorena je putujuća izložba koja koristi jedinstvenu moć dizajna da nas podseti na sve ono što imamo zajedničko, kao i na to, šta je potrebno da premostimo sve međusobne razlike. Jedna od karakteristika izložbe Tolerancija je i njeno postavljanje u javnom prostoru sa ciljem okupljanja i privlačenja ljudi, pa samim tim i promovisanja mira i tolerancije, a ne samo pukog izlaganja plakata. Inicijalna ideja bila je da dizajneri na svoj način i na svom jeziku interpretiraju pojam tolerancije, jer su upravo umetnici često promoteri mira, i neko ko olakšava process pomirenja. Prvobitno, učešće u projektu prihvatio je 21 dizajner, da bi taj broj do danas bio blizu 150. Kao rezultat dobili smo izložbu plakata, koji su naizmenično razigrani i duboki, iznenađujući i provokativni, ali nadasve originalni.


 



 


Datum objavljivanja: 13.02.2020.