Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Projekat Kvart - Cartier

Tokom nekoliko poslednjih godina, asocijacija Vektor iz Jašija (Rumunija) radila je na projektu istraživanja kulturnih potreba i kulturne i umetničke animacije stanovnika jednog od manje uglednih gradskih kvartova - Tatarašija.REX, 28. oktobar,19h, ciklus Malo verovatna misija

 


Taj gradski kvart je koncipiran i izgrađen u skladu s modernim standardima svoga vremena koji se nisu mnogo razlikovali od onih u zemljama Zapadne Evrope. Inicijatori projekta pretpostavili su da stanovnici ovog gradskog kvarta imaju svakodnevne probleme, neispunjena očekivanja i kulturne potrebe koje se mogu prepoznati i artikulisati kroz rad sa umetnicima i kulturnim radnicima raznih profila. Kako se projekat odvijao i koji su njegovi ishodi?

Kao uvod u diskusiju, Alexandru Bounegru, kulturni radnik i koordinator projekta, i Julia Tenkariu, asistentkinja i implementatorka projekta, imaće kraću prezentaciju ciljeva, aktivnosti i misije projekta Kvart.




Diskusiju ce voditi Paola Daniolo, istoričarka umetnosti iz Firence koja je tokom ove godine bila EVS volonterka u Rex-u i koja je upravo posetila Jaši, gde je i projekat KVART/Cartier predstavljen u okviru 8. Periferic bijenala čija je tema "Umetnost kao poklon" (www.periferic.org). Kao gosti diskutanti pozvani su Petra Bišof, kao predstavnik Pro Helvecije koja je bila glavni donator projekta, Inga Zimprich, umetnica i aktivistkinja iz Berlina, angažovana na istraživanju "post-funding" produkcijskih uslova na umetničkim scenama u zemljama Istočne Evrope i Ukrajini, Vesela Nozarova, free-lance kustoskinja iz Sofije, i Danijela Kenić, direktorka Resurs centra Bor (www.rcbor.org.yu), jednog u nizu resurs centara u nekoliko gradova Srbije koji već nekoliko godina rade na organizaciji i podrsci projekata i inicijativa vezanih za razvoj lokalne zajednice.

Prezentacija i razgovor će se odvijati na engleskom jeziku.

www.rex.b92.net/mvm


 


Datum objavljivanja: 26.10.2008.