Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Projekat Duplex

Petak, 10. maj 2013, 11. - 14.h, Beograd, Ustanova kulture "Parobrod", Kapetan Mišina 6a, predstavlja "Projekat Duplex". Susret sa Robertom Amorozom, na temu: Umetnost u doba društvenih mreža.

 



"Projekat Duplex", koji organizuju beogradska opština Stari Grad  i Ustanova kulture Parobrod,  predviđa niz izložbi  na kojima će biti zajedno predstavljeni po jedan srpski umetnik  i jedan umetnik neke druge nacionalnosti.  Akcenat će biti stavljen na osobene karakteristike svakog umetnika  i njegovog dela, na njegove izražajne tehnike, obrazovanje i kulturno okruženje. Cilj ovog projekta je da potakne svakog umetnika da se suoči sa izražajnim formama različitim od sopstvenih i da, zahvaljujući otkriću neizbežnih afiniteta, ulestvuje u zajedničkom kreativnom dijalogu.


Italijanski umetnik pozvan u ovom kontekstu je Roberto Amorozo (Napulj, 1979), koji je stekao diplomu profesora umetnosti u oblasti mode i kostimografije na Umetničkoj skoli  San Leučo u Kazerti. Pohađao je zatim kurs za dizajnere nakita pri "Tarì" u Maršanizu i kurs grafike Grafička umetnost i dizajn  u Evropskom institutu za dizajn u Torinu. Od 2005. do 2008.  učestvuje na brojnim grupnim izložbama u Italiji i van nje. Od 2010. predstavlja svoja dela na individualnim izložbama među kojima se ističe ona u Paviljonu Kampanija u gradu Pontekanjano Fajano, u okviru 54. Venecijanskog bijenala 2011. Njegovo umetničko istraživanje usredsređuje se na uticaj takozvanih  društvenih mreža na svakodnevicu. Roberto Amorozo posmatra internet kao ekosistem Mreža  i njenih aplikacija poput Fejsbuka, Skajpa i nekih najnovijih, koje se toliko razvijaju zahvaljujući korisnicima i funkcionalnosti u svakodnevnom životu, da su postale neka vrsta "egzistencijalnog pomagala".


Roberto Amorozo prolazi  kroz virtuelni prostor istražujući ga poput davnašnjeg istraživača koji je sa rudimentarnim instrumentima pohodio nepoznate i tajanstvene teritorije. Za umetnika koji živi i deluje u godinama definitivne afirmacije  interneta kao neosporne realnosti, od suštinskog je značaja otkriti koliko je taj virtuelni instrument uticao na  pojmove kao sto su identitet, autorska prava i socijalna revolucija, da citiramo samo neke od tema koje su važne na umetničkom putu Roberta Amoroza.


 



Datum objavljivanja: 09.05.2013.