Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Progresivne nade 4

Galerija HAOS od 14. jula predstavlja PROGRESIVNE NADE 4 - EKOLOŠKA KULTURA PROSTORA: OČISTIMO SRBIJU- OČISTIMO BEOGRAD, godišnju izložbu- događaj studenata beogradskih umetničkih fakulteta I akademija.

 


Sasvim istrajno, kao i mnogo puta do sada, Galerija HAOS nastavlja da podržava mlade umetnike, prepoznavajući upečatljiv izraz novih generacija, progresivnih i nesputanih ideja. Za ovogodišnju koncepciju projekta su zaduženi: Biljana Tomić, Dobrila Denegri i nKA/nezavisna Kulturna Asocijacija.


Programski, ističemo, specijalni projekat, koji će centralni beogradski prostor, Dositejevu ulicu ( potez od Vasine do Braće Jugovića ), pretvoriti u zelenu, travnatu površinu, sa ciljem da se podigne ekološka svest stanovništva i postave neka neizbežna pitanja vezana za drugačije, svežije viđenje urbanističke slike grada. Celodnevno dešavanje na ovom prostoru će obuhvatiti razne vrste umetničkih aktivnosti, izraženih kroz perormanse, muzičke aktivnosti, druženje sa umetnika i posetioca na zelenim površinama... U galeriji HAOS će biti izložene slike, skulpture, crteži, instalacije.  Učesnici su sledeći mladi umetnici: Lidija Delić, Smilja Ignjatović, Nina Ivanović, Isidora Krstić, Ana Pavlović, Nina Simonović, Bojana Stamenković i Marija Šević.




Iz opisa projekta izdvajamo reči Biljane Tomić:

...Projekat "Ekološka kultura prostora" upućen je građanima, deci, starima i mladima, turistima i prolaznicima... Zahvata humanu sferu ekologije svesti, vaspitanja i kulture, sa predlogom zajedničke afirmacije kulture javih prostora grada i neposrednih okruženja u kojima živimo, radimo i provodimo slobodno vreme.  Cilj projekta je vidljivost, prezentnost i zastupljenost u urbanoj javnosti gradova. Proizilazi iz savremene urbane nostalgije za zelenim oazama – a danas ekološki uređenim zdravim/zelenim prostorima odmora, igre, kontemplacije, zabave, učenja i predaha... Razlozi su otuđenost i zapuštenost javnih prostora pokrivenih parkinzima, kafićima i restoranima, različitim komercjalnim delatnostima i saobraćajnim zakrčenjima. Opšta dehumanizovana realnost življenja, asocijalna agresivnost i potisnuta percepcija lepog, bliskog, prijatnog i prijateljskog. Ekološka obrada prostora sa kulturnim propozicijama, kao ogledna ekološka akcija obuhvata: ekološko uređenje prostora Dositejeve na vrhu ulice između Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja i Galerije kod pozorišta i Gelerije HAOS.




Osnovna ideja je pokretanje javne kampanje/kulturne akcije čiščenja gornjeg dela Dositejeve ulice zapušene i zakrčene parkiranim vozilima u samom centru grada Trga republike, u okruženju najvecih kulturnih institucija Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, Galerije kod pozorišta i Galerije HAOS.  Ovaj projekat ima za cilj javnu medijsku i institucionalnu agitaciju da se očisti/ozeleni gornji deo Dositejeve ulice i da zaista postane prvi gradski ekološki kulturni prostor, za zdrav odmor u prirodnom i umetničkom okruženju. U turističkom smislu ekološko planiranje grada bilo bi prava atrakcija za turiste i nova slika Beograda kao urbano artikulisanog, ekološki čistog i kulturno osmišljenog grada.




U projekat su uključeni nKA /MKM, Galerija Haos, Opština Stari Grad, Gradsko zelenilo i studenti umetničkih fakulteta i akademija, uz podršku Ministarstva za ekologiju, Ministarstva turizma i Skupštine grada - Sekretarijata za zaštitu životne sredine.  Izložbu- događaj PROGRESIVNE NADE 4 - EKOLOŠKA KULTURA PROSTORA: OČISTIMO SRBIJU- OČISTIMO BEOGRAD će u utorak, 14. jula 2009. U 20h otvoriti gospođa Mirjana Božidarević, predsednica Opštine Stari grad.


 


Datum objavljivanja: 09.07.2009.