Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Program Venecijanskog bijenala

Predsednik Paolo Barata u direktor Daniel Birnbaum predstavili su krajem marta 53. međunarodnu bijenalnu izložbu umetnosti u Veneciji, pod nazivom Stvaranje Svetova (Making worlds).

 


Polazna tačka te koncepcije je da je "umetničko delo mnogo više od umetničkog objekta" - ono je pre svega "vizija sveta", način na koji se svet pravi, ili pak "viđenje sveta koji nastaje".



Na 53. Bijenalu se očekuje rekordan broj zemalja - više od 80, a među debitantima će biti Crna Gora, koja će se predstaviti prvi put kao samostalna država.



Bijenale će biti otvoreno od nedelje, 07. juna do nedelje, 22. novembra u paviljonu Đardini, Arsenal i brojnim drugim prostorima u Veneciji.



Profesionalci i mediji mogu pogledati izložbu između 04. i 06. juna. 


Žiri bijenala, kojim predsedava Anđela Veteze (Italija), a čiji ostali članovi su su Džek Benkovski (SAD), Homi K. Baba (Indija), Sarat Maharadž (Južna Afrika) i Džulija Vos (Nemačka), dodeliće zvanične negrade: Zlatni Lav za najbolje nacionalno učešće, Zlatni lav za najboljeg umetnika, Srebrni lav za najperspektivnijeg mladog učenika bijenala Stvaranje svetova.



Podsećamo da je ovogodišnji žiri za predstavljanje Srbije na bijenalu u Veneciji na čelu sa komesarom Branislavom Dimitrijevićem odabrao radove dva umetnika: Zorana Todorovića sa projektom "Toplina" i Katarine Zdjelar sa projektom "Everything Is Gonna Be".



Odabrani projekti imaju istovremeno slična polazišta koja mesto umetnika vide u društvenim relacijama - Todorovićev govori o sumnji prema mogućnostima izlaska iz nametnutog sistema i osećaju nemoći, a projekat Katarine Zdjelar o potencijalima delanja na "mikro-nivoima" ljudskih relacija, ali s izvesnom samoironijom prema tako optimistički postavljenoj nameri.



Srbija se prvi put samostalno predstavila na Bijenalu izložbom "Reset" beogradskog vajara Mrđana Bajića, koja se sastoji od celina "Yugomuzej", "Backup" i "Reset". Bajić je prvi put izabran za predstavnika Srbije 1993. godine, ali zbog sankcija nije učestvovao na izložbi. Njegovi radovi mogu se pogledati na stranicama mrdjanbijc.com, sajtu Yugomuzej.com, na portalu Arte, u rubrici portfolia umetnika ili u Arte galeriji.



Osim Bajića, na 52. Bijenalu učestvovao je po pozivu tadašnjeg umetničkog direktora Roberta Stora, i beogradski umetnik Zoran Naskovski, koji se predstavio na centralnoj izložbi "Razmišljaj osećajima, osećaj razumom" (Think with the Senses - Feel with the Mind. Art in the Present Tense).





Više informacija:



http://www.labiennale.org

www.http://zorantodorovic.com/


 


Datum objavljivanja: 15.04.2009.