Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Program trijenala keramike u MPU

Trijenale keramike, najznačajnija manifestacija umetničkog stvaralaštva u oblasti keramike na našem umetničkom prostoru osnovana 1968. godine, obeležava 40 godina postojanja. MPU 14. maj - 30. jun.

 


Kustos izložbe: Biljana Vukotić viši kustos MPU


Trijenale keramike je tradicionalna manifestacija Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Moderne galerije Likovni susret iz Subotice, koja ima zadatak da prikaže najznačajnija ostvarenja savremene umetničke keramike i keramičkog dizajna nastala u zemlji između dva Trijenala. Ovogodišnju izložbu čine tri segmenta:


Žirirana izložba 13. Trijenala keramike.

Retrospektivna izložba odabranih nagrađenih i otkupljenih radova iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu nastalih u periodu od 1974. do 2006. godine.

Samostalna izložba Biljane Milenović, dobitnice Velike nagrade XII Trijenala.


Žirirana izložba 13. Trijenala keramike


Selekciju je izvršio Umetnički savet 13. Trijenala keramike u sastavu Biljana Vukotić, Dušan Vujičić, Nenad Radić, Dimitrije Tadić i Olga Šram.


Karakter osnovne izložbe Trijenala keramike uvek je bio takmičarskog duha - tokom godina nije se bitno menjao, a od samog početka imao je za cilj predstavljanje najboljih i najnovijih dostignuća u oblasti savremene umetničke keramike i dizajna.


Na 13. Trijenalu keramike, ne upuštajući se u moguće razloge, sa izvesnim razočaranjem uočavamo znatno manji broj izlagača nego što je to bilo uobičajeno na prethodnim izložbama. Izostalo je više autora koji su, unazad deset godina, svojim kreacijama obeležili ovo razdoblje, bili zapaženi na Trijenalu i poneli neke od nagrada. Istovremeno, kao kontinuitet promocije mladih generacija, i ove godine susrećemo se s novim imenima.


Izvesno je da će ovogodišnje Trijenale keramike biti zapamćeno po jednostavnosti, jasnoći i sažetosti jednog broja keramičkih formi, a kod većine i po dominantnoj beloj boji materijala. Ovoga puta osećamo izvesno smirivanje onih tendencija koje su stremile ka što originalnijem i radikalnijem udaljavanju od medija keramike, zalazeći u prostore novih ispitivanja u sferi likovnih umetnosti, pre svega u sferi (široko shvaćenog) slikarstva, kaže Olga Šram u katalogu izložbe.




Retrospektivna izložba savremene umetničke keramike iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti

Autor: Biljana Vukotić, kustos MPU


Retrospektivna izložba savremene umetničke keramike iz bogate kolekcije Muzeja primenjene umetnosti pruža novi susret sa radovima umetnika koji su svojim kreativnim imaginacijama obeležili pojedine periode jugoslovenske i srpske keramike. Kolekcija obuhvata zapažena i nagrađivana ostvarenja umetnika koji su se izdvojili svojim inovativnim estetskim i umetničkim dostignućima u periodu od 1974. godine do danas. S jedne strane, kolekcija pokazuje kako se interesovanje umetnika postepeno pomeralo od sitne upotrebne keramike, preko traženja inspiracija u narodnoj keramici, do osvajanja savremenih likovnih izraza. Pored prisustva svih keramičkih tehnika, poslednjih decenija dvadesetog veka sve veća pažnja posvećuje se istraživanjima materijala i forme. U ovom periodu primetno je kombinovanje keramike sa drugim materijalima, zabeležena su prva multimedijalna istraživanja čiji će se rezultati, u obliku složenih ostvarenja, pokazati u radovima mlađe generacije umetnika tokom prvih godina XXI veka.


Na izložbi radova iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti prikazani su radovi umetnika koji pripadaju širokom generacijskom rasponu, različitih estetskih, stilskih ikonografskih i tehničkih opredeljenja. Prikazani su radovi umetnika čije se interesovanje vezuje za keramičku skulpturu, instalaciju, multimedijalna istraživanja. Obuhvaćeni su i radovi umetnika koji su izraz našli u posudnoj keramici i onih kojima je posuda osnovno polazište za stvaranje različitih skulptorskih formi. Predstavljeni su umetnici koji su svojim kreativnim ostvarenjima obeležili pojedine periode jugoslovenske i srpske savremene keramike, ali i oni koji su najčešće zbog nepostojanja tržišta prebrzo napustili ovaj medij. Istorijska distanca omogućuje novo pozicioniranje i sagledavanje estetskih i umetničkih dostignuća u ovoj oblasti savremenog umetničkog stvaralaštva. (iz teksta B.Vukotić u katalogu izložbe)




Samostalna izložba Biljane Milenović


Izložba naslovljena Svako parče traži svoje celo i teži da mu se vrati u okviru XIII Trijenala  savremene umetničke keramike sastoji se od pet panoa, a svaki od njih ima svoj naziv koji je neka vrsta putokaza u poetskom svetu Biljane Milenović: Q-tak (Kutak), Papillon, Lisboa, Kraj, Početak.


Specifičnost njenih radova je sasvim osoben pristup keramici koji se ogleda u svođenju njenih izražajnih mogućnosti s ciljem proširivanja polja istraživanja: sveden izbor elemenata - jastučaste, kvadratne pločice - formiraju svojevrsne mozaičke strukture koje poput koordinatnog sistema markiraju određenu površinu dajući joj uređen, skoro geometrijski karakter. Ove pseudogeometrijske strukture u pojedinim segmentima dobijaju ekspresivni karakter minimalnim sredstvima izražavanja: malim porcelanskim kuglama ili štapićima, minimalističkim crtežom iz nekoliko poteza ili nanosa boje ili otiskom prstiju. Istovremeno, svedenost u izrazu naglašena je upotrebom bele i crne boje. Čini se da Biljana Milenović u svojim radovima nastoji da odredi granicu između minimalnog i neophodnog za formiranje određene vizuelne celine, navodi Maja Stanković u katalogu izložbe.




Tokom trajanja Trijenala u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i brojnim beogradskim galerijama, održavaće se izložbe i predavanja iz oblasti keramike, čiji se program nalazi u nastavku.




Arhitektonski fakultet Bulevar Kralja Aleksandra 73/II, Beograd


Program obuhvata stručna predavanja, radionicu i izložbu, organizovanih u okviru Radionice 301 (koja je započela sa radom 1994. godine, na Arhitektonskom fakultetu, osnivači, prof. Branko Pavić i prof. Dragan Jelenković). Tema pratećeg programa na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nosi naslov, "Značenjski sadržaj  keramike u kulturološkom i prostornom kontekstu".


Radioničkog tipa, plan i program biće realizovani u saradnji sa umetnikom  Mrđanom Bajićem,  strip crtačem Sašom Rakezićem, alijas, Aleksandar Zograf, kao i teoretičarem dr Vladimirom Makom. Projekat je uvršćen u nastavni program Arhitektonskog fakulteta.


Garden centar, Beograd

Vidikovački venac 102a i Cara Dušana 266 (Zemun), Beograd


Izložba radova savremenih umetnika keramike

Prezentacija keramičke dekoracije za vrtove


"Garden centar" u svojoj ponudi ima veoma sofisticirane ukrasne keramičke predmete za dekoraciju vrtova, kao i upotrebne predmete od keramike. Jedan deo prodajno-izlagačkog prostora biće korišćen za njihovu prezentaciju, ali i radova savremenih domaćih umetnika. Takođe, u saradnji sa Muzejem primenjene umetnosti u Beogradu i Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, tokom trajanja ovih izložbi upriličeni su i drugi događaji koji imaju veze sa umetnošću keramike.


Galerija Doma kulture Studentski grad

Bulevar Zorana Đinđića 179, Beograd


"Rekonstrukcija", izložba Jelene Bošković i Milice Pejić


Ova izložba je podrška mladim perspektivnim umetnicima koji se keramikom bave na inovativan i eksperimentalan način, prevazilazeći konvencionalne granice primenjenih umetnosti i tretirajući materijal/ keramiku u okvirima umetnosti instalacije.


Jelena Bošković i Milica Pejić diplomirale su na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku za karamiku.


Centar za kulturu Sopot

Kosmajski trg 7, Sopot


Izložba keramike Srđana Vukajlovića i Katice Pavelke Vukajlović

Izložba/ prezentacija arheološke keramičke zbirke


Na svojoj samostalnoj izložbi Srđan Vukajlović i Katica Pavelka Vukajlović izložiće nekoliko radova nastalih u proteklih nekoliko godina, ali veći deo izložbe obuhvata nove radove autora.


"Na početku, moja ideja je bila da napravim izložbu keramike, a da istovremeno izbegnem klasični zanatski postupak (oblikovanje, pečenje, glaziranje). Zamisao mi je bila da iz fabrike porcelana iz Zaječara nabavim škart iz njihove proizvodnje, i da od njega lepljenjem napravim svoje radove. To je bilo prošle zime i do tog materijala nisam mogao odmah da dođem. Pošto sam bio nestrpljiv da započnem, počeo sam da lomim neke stare i okrnjene tanjire iz kuhinje i počeo sam da ih preoblikujem."


Uz samostalnu izložbu Srđana Vukajlovića i Katice Pavelke Vukajlović priređena je i izložba arheološke zbirke Centra za kulturu Sopot. Izloženi su keramički predmeti, nađeni na obližnjim nalazištima iz starorimskog i srednjevekovnog perioda.  


Magacin u Kraljevića Marka 4, Beograd


Autorska izložba Biljane Vukotić, izložba tri umetnice: Larisa Ackov, Valentina Savić i Evgenija Portnoj Kostić


Reč je o izložbi tri umetnice, mlađe generacije, različitih umetničkih poetika. Sve tri umetnice stvaraju u skladu sa savremenim umetničkim tendencijama, koje su svoj umetnički odraz našle u umetnosti keramike.


Prodavnica "The English Pot" Terazije 12, Beograd


Ideja ove izložbe/ prezentacije je da se umetnost keramike i porcelana poveže sa svakodnevnim životom. Predmeti, mahom od porcelana, koji su dostupni u The English Pot-u, veoma su fine izrade i dizajna, te njihovo korišćenje oplemenjuje svakodnevicu.




Predavanja

Javne prezentacije portfolia umetnika koji se bave keramikom

Dečije radionice


Sva tri segmenta programa nastoje da u širem kontekstu upotpune glavni program Trineastog trijenala keramike. Predavanja se odnose na aspekt restauracije, ali i na pitanja savremenih tokova umetnosti keramike. Javne prezentacije portfolia prikazaće domete domaćih umetnika, dok radionice predstavljaju pokušaj animiranja dečije kreativnosti, sa dodatnim ciljem ukazivanja na značaj razvijanja intersovanja buduće potencijalne publike.


Internet prezentacija Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu - www.mpu.rs


Na internet prezentaciji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu nalaze se informacije o dve likovne kolonije koje tretiraju keramiku – "TERRA", Centra za likovnu i primenjenu umetnost, Kikinda i Simpozijum keramike u Aranđelovcu.


Isto tako, predstavljen je i izbor novijih radova umetnika koji su učestvovali na Trijenalu keramike.




Portfolio Muzej primenjene umetnosti


Datum objavljivanja: 17.04.2009.