Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Program KCB-a za 2009.

Na konkursu Likovne galerije za program samostalnih i autorskih izložbi za narednu godinu konkurisalo je 37 umetnika i istoričara umetnosti. Na osnovu pristiglog materijala, Savet Galerije opredelio se da devet slobodnih termina rasporedi na samostalne izložbe umetnika iz Srbije.


 


Savet Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, u mandatu 2008/2009. radio je u sastavu: prof dr Zoran Gavrić, predsednik, Goranka Matić, direktorka fotografije lista “Politika” i Aleksandra Estela Bjelica Mladenović, kustos Likovne redakcija Kulturnog centra Beograda. Na tri sastanka Saveta: 14.mart, 16. i 20. jun ove godine, Savet je raspravljao o programu za 2009. godinu.


Na konkursu Likovne galerije za program samostalnih i autorskih izložbi za narednu godinu konkurisalo je 37 umetnika i istoričara umetnosti. Na osnovu pristiglog materijala, Savet Galerije opredelio se da devet slobodnih termina rasporedi na samostalne izložbe umetnika iz Srbije.


U programu Galerije takođe će biti organizovane tradicionalne izložbe: Kritičari su izabrali, Oktobarski salon, Enformel, Nedelja arhitekture, izložbe iz inostranstva, kao i izložbe u okviru drugih programa Kulturnog centra.


Posle uvida u materijal, koji je pripremila kustos Gordana Dobrić, Savet je predložio sledeće izložbe i projekte za program u 2009:


1. Margareta Jelić – animirani film/video instalacija (4 simultane video projekcije)

2. Rade Kundačina – crteži (Japanski dnevnik, 1980)

3. Milena Putnik - slike

4. Branka Kuzmanović - printovi

5. Maja Josifović i Dimitrije Tadić - ambijent

6. Stevan Kojić - 3 D animacija (video, lumino skulptura, digitalna slika

7. Nataša Kokić - crteži

8. Ivana Popov - instalacija/ambijent

9. Biljana Đurđević – crteži


U obrazloženju se navodi da su u svome radu članovi Saveta su se rukovodili propozicijama Konkursa, načelima sadržanim u Pravilniku o radu Likovne galerije i strategijom programa Galerije. Kao razlozi za izbor navedenog konkursnog materijala za program u 2009. navedeni su:


1. Jednogodišnji program izložbi Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, Savet sagledava kao uvid u aktuelnu umetničku produkciju umetnika iz Srbije, na osnovu prepoznavanja i predstavljanja personalnih poetika i novih individualnih postignuća, polazeći od stava da iza stvaralaca o kojima je reč od strane umetničke kritike već stoji vrednovana referentnost.


2. Jednogodišnji program izložbi Likovne galerije kroz opuse umetnika treba da prikaže aspekte, širinu i domete tekuće umetničke produkcije, sa svim osobenostima lokalnog karaktera i odmeravanjima na internacionalnoj sceni.


3. Jednogodišnji program izložbi mora pokazati konzistentnost određenog stvaralačkog stava, što znači da odabrane izložbe, ne uzimajući u obzir izložbe koje u jednogodišnji program ulaze na osnovu drugih kriterijuma, ne treba da budu redukovane retrospektive umetnika, već zaokruženi stvaralački korpusi.


 Portfolio Kulturnog Centra Beograda



Datum objavljivanja: 07.07.2008.