Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prodata trećina lotova

Sinoć je održana 16. aukcija A.K. Madl’Art, prve aukcijske kuće u Srbiji na kojoj se licitiralo za 164 lot-a od čega je prodata jedna trećina dela, sa rasponom cena od 125 - 12.900 evra.

 


Od antikviteta najveće interesovanje su izazvali Herend porcelani i srebrna doza francuskog srebrnara H. Lapeyre-a sa ugraviranim imenom Alte Rockefeller, unuke John Rockefeller-a povodom njenog venčanja u Americi 1901. godine.


Od slika otišla su dela sledećih autora: Blesić. Bradić, D. Glišić (Tito), Boža Ilić, M. Josić (Akt), Kangrga, Cserna Karoly (mađarski orijentalista), Kečić, Liza Križanić, Maskareli, Radenko Mišević, Uroš Predić, Ljuba Popović, S. Zec (duplirana cena), Srbinović (iz 1951), Šuput (duplirana cena), Beta Vukanović, Majda Kurnik (2 dela), Trkulja, Tikalo, itd.



Prema rečima organizatora iznenađujuće je što se javne institucije kulture nisu zainteresovale za određene lotove. Tako se npr.  nisu zainteresovale za jedinstvenu, najstariju srpsku ikonu na staklu iz 1760, niti  za Inkiostrijev paravan, niti za stubove koje je izradio Robert Frangeš Mihanović 1925. za paviljnon Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca za Svetsku izložbu primenjenih umetnosti u Parizu, iako su procenjeni kao kulturno-istorijsko dobro prvog reda. Institucije nisu pokazale interes ni za reljef vajara Đoke Jovanovića sa likom osnivača NB i dugogodišnjeg viceguvernera iste banke na prelazu 19. i 20. veka  adv. Marka Stojanovića.


Nasuprot tome pojedinci, ljubitelji umetnosti su pokazali određeno interesovanje i popunili svoje kolekcije željenim delima. Sledeća aukcija je predviđena za septembar, a ponude se primaju do juna za tu aukciju Madl’Art-a.


Sve lotove možete pogledati ovde..


 


Datum objavljivanja: 17.03.2009.