Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Procesualnost

Procesualnost - Alinejin video kurs savremene umetnosti, osma epizoda. Petak, 27. oktobar u 20h. mala sala SKC. Osma epizoda: Procesualnost Učesnici: Simona Ognjanović i Stevan Vuković

 



 


Sticanje iskustva trajanja, umesto simultanog sagledavanja umetničkog dela, onako kako se ono pojavljuje u vizuelnom polju, danas  je već opšte mesto recepcije savremene prakse u umetnosti. Za modernističku paradimu relevantan bio samo proizvod radnog procesa, u vidu završenog i izloženog umetničkog dela. Međutim, dovođenjem u pitanje opšteg važenja te paradigme, ne samo da su različita umetnička dela koja uključuju vremensko trajanje (kao akcije i performansi, ili video radovi) dospela u fokus tumačenja i istorizacija, nego su i sami procesi rada na umetničkim projektima, to jest umetnička istraživanja koje vode ka osmišljavanju radova, kao i njihova realizacija i recepcija, postali integralni deo mnogih izložbenih postavki. Stoga akcenat ove epizode neće biti samo na procesualnim radovima kao specifičnom umetničkom žanru, već na odnosu procesa i proizvod umetničkog rada u strukturi njegovog javnog prikazivanja.

 

Video snimak instalacije umetnika i muzičara Céleste Boursier Mougenot​a, u okviru koje se odigrava otvoreni procesualni rad, tokom celog trajanja postavke.

Video dokumentacija izložbi savremene umetnosti koristi se kao materijal čijom interpretacijom se mapiraju postupci i mediji, strategije i koncepti, kao i odnosi i pozicije relevatni za razumevanje aktuelne produkcije na međunarodnoj umetničkoj sceni. Kroz niz tematskih profilisanih prezentacija izdvojaju se i analiziraju uglavnom oni aspekti umetničkih projekata koji preispituju stereotipne načine prikazivanja i konvencionalno prihvaćene vrste medijacije umetnosti, i podstiču rasprave o načinima na koje se putem izložbi može podsticati formiranje aktivnog i kritičkog stava publike spram kulture u kojoj žive.



U okviru ovog ciklusa do sada su obrađene sledeće teme: prostorna specificnost, remedijacija, performativnost, referencijalnost, relacioni karakter i (pseudo)dokumentarnost. Nakon ove epizode biće diskutovani još i hibridizacija, participativnost i društvena angažovanost.



Naredna tema biće hibridizacija, na istom mestu, 28. novembra u 19h


 



Datum objavljivanja: 25.10.2017.