Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Procep u celini

Performans koji primenjuje video i glas uživo, autorke i izvođačice Bobe Mirjane Stojadinović održaće se u Kulturnom centru REX, Jevrejska 16, u četvrtak, 22. januara u 19. časova.

 


"Ja sam rođena u zemlji čiji je integritet rasturen na veoma spektakularan način. To je nešto što je u toj meri postalo deo svakodnevice u vreme kada sam odrastala da je osećaj privremenosti prostora postao nešto što sam počela da projektujem, a i prepoznajem i u drugim sredinama. Kada sam se nedavno privremeno preselila iz Beograda za Roterdam moja percepcija je oscilirala između dva mesta, dok su nove stvari zadržavale čudnu prepoznatljivost. Ovo me je navelo da se pitam u kojoj meri može iskustvo prostora da se deli sa drugima? Ubrzo sam se upoznala sa nizom neizvesnosti i problema čije je osnovno pitanje bilo: ko je tačno taj "drugi" u ovoj konstelaciji? Ipak, ne mogu da sve pripišem samo trenutnom gubitku orijentacije, mnoga pitanja su dobila drugačije nijanse u novoj sredini: kako nastaviti "normalnim" životom, a da se ne ignoriše destruktivni deo mene, deo tebe? Ko i kada konstituiše parametre normalnog života? Koji je obim moje interesne sfere? Rad je nastao 2008. godine u Roterdamu kao potreba da se činjenice postave u određeni poredak koji ima smisao, dok istovremeno razmatram njihove ambivalencije."


Boba Mirjana Stojadinović (1977, Srbija/Bugarska) magistrirala je likovnu umetnost na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i Piet Zwart Institute u Roterdamu, Holandija / Plymouth Faculty of Arts, Plimut, Engleska. Bavi se samostalnim umetničkim radom, kao i kustoskim radom i realizacijom umetničkih dešavanja, jedna od osnivača grupe umetnika DEZ.ORG <http://DEZ.ORG> . Njen rad u različitim medijima često istražuje prirodu mesta.


 


Datum objavljivanja: 20.01.2009.