Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Priznanje DIUS

Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2008 – dele Aleksandra Estela Bjelica Mladenović i Simona Ćupić. Dodela priznanja 14. januar u 12h u Galeriji Artget , Kulturnog centra Beograda.

 


Posmatrajući u najširem kontekstu celokupnu produkciju u Srbiji u 2008. žiri za dodelu priznanja DIUS, koji je radio u sastavu: Darka Radosavljević, direktor Remont - nezavisne umetničke asocijacije, Svetlana Mladenov, kustos Muzeja savremene likovne umetnosti Vojvodine i mr Dragana Kovačić, savetnik Narodnog muzeja u Beogradu , suočio se sa stagnacijom, pa i opadanjem produkcije autorskih izložbi i projekata. Takvo stanje je posledica činjenice da su dva vodeća muzeja u Beogradu zatvorena, a konstatovano je da je smanjena aktivnost i odraz realne materijalne situacija u kojoj se nalazi struka. Uzimajući u obzir pomenute okolnosti žiri se odlučio da nagradu DIUS za 2008. ravnopravno dodeli dvema izložbama koje su na najbolji teorijski i stručni način problematizovale i predstavile savremenu i istorijsku likovnu baštinu u Srbiji. 


Dobitnice Priznanja DIUS su: kustoskinja Aleksandra Estela Bjelica Mladenović za izložbu Razotkrivanje/podvučeno sećanje, Kulturnog centra Beograda, koja je predstavljena francuskoj publici u Muzeju moderne umetnosti u Sent Etjenu, i dr Simona Čupić za izložbu Teme i ideje modernog/ srpsko slikarstvo 1900-1941, koja predstavlja novu postavku umetnosti XX veka u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. 


"Izložba Razotkrivanje predstavlja izbor kvalitetnih radova 11 umetnika srednje generacije koji ukazuju na raznolikost izraza i visoki profesionalizam produkcije. Estela Bjelica se ovakvim izborom dokazala kao dobar poznavalac umetničke produkcije, stručnjak koji ume da prepozna kvalitetne radove i da ih sažme u koncepcijski jasan okvir prilagođen nameni - promociji i upoznavanju internacionalne javnosti sa savremenom srpskom umetničkom scenom i karakterističnim, autohtonim pojavama na njoj." Posle Francuske izložba će biti predstavljena u Skoplju, Banja Luci i Solunu.  


Autorska izložba dr Simone Čupić pod nazivom Teme i ideje modernog / srpsko slikarstvo 1900-1941, realizovana je u formi stalne muzejske postavke u Galeriji Matice srpske decembra 2007, ali se kao završeni projekat pojavila sa objavljivanjem prateće studije/kataloga početkom 2008.


" Polazeći od svoga teksta u kome slikarstvo srpske moderne tumači na nov način, u društvenom i kulturološkom kontekstu perioda, dr Simona Čupić uspeva da koristeći muzejski materijal ovaj sadržaj prevede u dinamičnu, dramaturški opravdanu izložbenu fornu. Izložba predstavlja primer svrsishodne i funkcionalne prezentacije naučnih i teorijskih stavova široj publici sa namerom da je motiviše, edukuje i uputi u estetske i kulturološke probleme sopstrvenog nasleđa."


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


 


Datum objavljivanja: 12.01.2009.