Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prizemljenje groma

Galerija Haos organizuje po prvi put izložbu arhitektonskih skica i crteža (reč je o originalnim crtežima i digitalnim printovima) nekoliko naših vodećih arhitekata iz više različitih generacija.


 


Autor izložbe je istoričar umetnosti i novinar Novosti Savo Popović, koji u svom tekstu za katalog kaže: "Crtež je verovatno prvi čovekov gest i napor. Stariji od pisma, izgubljeni zapis na pesku i sačuvan u pećini kao poruka, zavet  i molitva. I, danas na putu do slike,  skulpture, kuće - to je najčešće prvi neposredni zapis ideje koja sine – kao grom, iznenada - u glavi i srcu, a ruka je onda (tu ideju) "prizemljuje" kao jasnu naznaku čovekove stvaralačke moći.  Arhitektonska skica,  za razliku od vajarevog i slikarevog crteža, rekli bi, ima veću "odgovornost" – jer, nije  sama sebi svrha. To je "inicijalna kapisla" koja vodi, preko čitavog sistema razrade, do kuće – trodimenzionalnog objekta.  S toga, po prirodi svog nastanka i smisla, svrhe – ona se bitno razlikuje od ostalih, crteža likovnih umetnika. Ona teži ka konačnom bratstvu materije i prostora." 


Izložbu Prizemljenje groma otvara dr Aleksandar Kadijević, profesor na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu u utorak, 14. aprila  u 20 sati. Biće izloženi radovi sledećih autora:  Aleksandar Deroko, Bogdan Bogdanović, Mustafa Musić, Dejan Ećimović, Brana Mitrović, Aleksa Bjelović, Milica Maksimović kao članovi Petokrake i Dejan Mrđa.



Izložba će biti otvorena do 13. maja 2009.


 


Datum objavljivanja: 09.04.2009.