Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Primenjena nostalgija

Primenjena nostalgija je izložba fotografija Beograda i Pariza, autora Nebojše Babića i Vensijan Vergeten. Izložba se otvara 16. decembra u 18. časova u Francuskom kulturnom centru, Knez Mihailova 31 i traje do 17. januara 2009. godine.

 


Umetnik iz Srbije Nebojša Babić boravio je nedelju dana u Parizu 2008. godine. Nebojši je nedostajao Beograd, pa je fotografisao mesta, događaje, scene i ljude koji su ga podsećali na njega. Iste godine istog meseca, ali druge nedelje, umetnica iz Francuske, Vensijan Vergeten posetila je Beograd i fotografisala grad i njegove žitelje objektivom "nostalgičnog" posmatrača.


Fotografije Nebojše i Vensijan zajednički čine izložbu Primenjena nostalgija.


Nosilac ovog projekta je Kabinet potpredsednika Vlade republike Srbije uz podrđku Evropskog pokreta u Srbiji, Ambasade Republike Francuske u Beogradu i Srpskog kulturnog centra u Parizu.


Projekat "Primenjena nostalgija" zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi dva eminentna fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU. Prva izložba održana u septembru 2007. godinepredstavila je sličnosti Beograda i Lisabona a nakon Pariza Beograd će se uporediti sa Pragom, budući da Češka Republika predsedava EU u prvoj polovini 2009. godine.


 


Datum objavljivanja: 15.11.2008.