Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Primarna umetnost

Izložba pod nazivom Primarna umetnost-Slike na stenama, slike na telu održaće se u Muzeju afričke umetnosti sve do marta. Pored ove izložbe u ovom muzeju možete pogledati i stalnu postavku.

Izložbu čini fotografski materijal pećinskih slika Sahare i body art-a. Komparacija dva naizgled različita vida stvaralaštva na afričkom kontinentu – pećinsko slikarstvo i telesno ukrašavanja, potvrđuje tezu da su crtež i boja najstariji oblici komunikacije i ljudske potrebe za izražavanjem umetničkog senzibiliteta. Cilj izložbe je da se putem prvobitnih plošnih medija, ukaže na postojanje duge slikarske tradicije koja se kasnije reflektovala u crtežima i likovnim ostvarenjima na zidovima kuća i oslikanim tkaninama, što sveukupno predstavlja bazično uporište savremenih afričkih umetnika. Ovu izložbu prati knjiga «Primarna umetnost» autora Nataše Njegovanović-Ristić.


U muzeju se održava i prodajna izložba retkih i unikatnih predmeta iz Egipta, Gane, Gvineje, Kenije, Tanzanije, Konga, Nigerije, Ugande i Zimbabvea. Skulpture i maske u drvetu, tapiserije, tkanine, batik, papirusi i taburei, muzički instrumenti, slike, kao i predmeti primenjene umetnosti – nakit: ogrlice sa perlicama, staklenom pastom, kauri školjkama, kožne torbe, marame, odeća i dekorativni predmeti za enterijer.


Stalna postavka obuhvata muzejske zbirke koje sačinjavaju autentični umetnički predmeti iz Malija, Senegala, Gvineje, Burkine Faso, Benina, Gane, Obale Slonovače, Nigerije, Togoa, Kameruna i Konga. Pored brojnih maski i skulptura u drvetu, koji se smatraju klasičnim izrazom umetnosti zapadne Afrike, na postavci se nalaze i drugi kultni, magijski, ukrasni i upotrebni predmeti u drvetu, zatim tekstil, keramika, figure u mekom kamenu (steatitu), kao i muzički instrumenti.

 


Datum objavljivanja: 16.01.2008.