Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prilog Jevrejskom pitanju

11. i 12. oktobar, 2017, 17h, Kulturni centar Rex, Jevrejska 16. Čitanje u grupi teksta Karla Marksa „Prilog Jevrejskom pitanju", kao prve sesije u seriji pod nazivom Čitajući u grupi: ogledi o pitanjima srednje klase i fašizma.

 


 


U okviru rasprava o tome da li bi Jevreji trebalo da dobiju jednaka prava u Nemačkoj, koja se odvijala sredinom XIX veka, Marks vodi kritičku diskusiju o Pravima čoveka i građanina, definisanim tako u ustavima nakon Francuske revolucije. On diskutuje odvajanje političkog-predstavničkog društva od stvarnih društveno-ekonomskih odnosa koje on naziva građanskim društvom, i sve ono šta se dešava sa konceptima jednakosti, slobode, sigurnosti, svojine zbog ovog odvajanja kao i zbog formiranja klase, posebno srednje klase. Nadalje se diskutuje i rascep unutar samog subjekta, između ideala reprezentacije i klasnog interesa, koji strukturno sadrži mogućnost fašizma. (tekst je dostupan na stranici https://www.marxists.org/srpshrva/biblioteka/marks/1844/prilog-jevrejskom-pitanju/ch01.htm)

Čitanjem ovog teksta započinjemo seriju susreta radi zajedničkih promišljanja i diskutovanja pitanja koja su od značaja za razumevanje istorijskih i savremenih fašizama. Čitanjima u grupi pratiće se nastanak, konstitucija i konsolidacija srednje klase, njenih razvojnih kapaciteta, ambicija i kontradikcija kroz XIX i XX vek, liberalno-kapitalističkim i socijalističkim ideološkim i upravnim sistemima. Posebna pažnja biće posvećena ulozi i udelu srednje klase u rastu, održanju i posledicama fašizma. Na 5 mesečnih dvodnevnih čitajućih sesija radiće se na celini i delovima tekstova Karla Marksa, Karla Popera, Milana Kangrge, Nikosa Pulancasa i Teodora Kuljića.


Priprema i moderacija: Noa Treister i Dražen Crnomat


Čitanja su deo jednogodišnjeg projekta Kulturnog centra Rex „FAŠIZAM, MUZEALIZACIJA I EDUKACIJA DANAS" koji se realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.


Više informacija na stranici: http://www.rex.b92.net/sr/ovogmeseca/tribineDebate/story/6270/%C4%8Citaju%C4%87i+u+grupi%3A+ogledi+o+pitanjima+srednje+klase+i+fa%C5%A1izma.html



Datum objavljivanja: 10.10.2017.