Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će od 15. septembra gostovati u Galeriji Kuća Vojnovića Kulturnog centra Inđija, premijernim prikazivanjem izložbe Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić (1914–2009) i Bogdan Šuput (1914–1942).

 


 


Izložba je zamišljena kao omaž u čast umetnika, a povodom obeležavanja 75 godina od smrti Bogdana Šuputa. Rođeni iste godine, Ljubica u Bitolju a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji HH veka. Prijateljstvo Ljubice i Bogdana trajalo je sve do njegove tragične pogibije u Novosadskoj raciji 1942. godine. 


Poštujući želju Pavla Beljanskog Ljubica Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Bogdana Šuputa koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. U Likovnoj zbirci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog danas se čuva više od sedamdeset dela ova dva umetnika u raznim tehnikama, a izborom iz tog bogatog fonda na izložbi Priča o dvoje umetnika biće prikazane njihove životne i stvaralačke paralele.



Autor izložbe:  Marta Đarmati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad


Datum objavljivanja: 28.08.2017.