Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Preživeti rad

Panel diskusija povodom izložbe „Preživeti rad“ koja ima temu „Savremena skulptura u javnom prostoru – između nagrade i skrnavljenja“ održana je 1. februara u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ Čačak.

 



 


Učesnici okruglog stola bili su: prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti, prof. dr Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti, kao i umetnici Branislav Nikolić i Žolt Kovač.



Panel diskusija je organizovana povodom skrnavljenja umetničkih radova u javnom prostoru. Naime, umetničko delo „Beskonačni stub“ autora Branislava Nikolića izloženo u javnom prostoru na centralnom gradskom trgu u Čačku, u okviru izložbe „Preživeti rad“ oštećeno je krajem decembra 2019. godine. Ovaj rad, koji je izazvao veliku reakciju javnosti, uklonjen je usled oštećenja pre završetka izložbe. Slične situacije dešavaju se, ne prvi put, ne samo kod nas, već i u regionu (Hrvatska, Slovenija…).



Da li smo kao zajednica spremni da prihvatimo umetnički rad ako nam se ne dopada i zašto dajemo sebi za pravo da ga uništimo? Na ova i slična pitanja, kao i pitanja publike, učesnici panela davali su odgovore pokušavajući da razjasne ovakve društvene pojave.



Moderator diskusije bila je Julka Marinković, muzejski savetnik.


 



Datum objavljivanja: 05.02.2020.