Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

PRESSPHOTO SRBIJA 2008

U galeriji ARTGET Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5/I u utorak, 17. marta u 19 sati biće otvorena izložba i dodeljene nagrade PRESSPHOTO SRBIJA 2008.

 


Izložbu će otvoriti Nebojša Bradić, ministar za kulturu Republike Srbije ZA NAJBOLJI KADAR SNIMLJEN U PROŠLOJ GODINI KONKURIŠE STO MEDIJSKIH FOTOGRAFIJA


Već tradicionalna, jedanaesta po redu izložba najboljih domaćih novinskih  fotografija u 2008, od ove godine se zove PRESSPHOTO SRBIJA. Upravni odbor Asocijacije medijskih fotografa Srbije odlučio je da raniji naziv naziv izlozbe YU PRESSPHOTO, od ove godine preinači u PRESSPHOTO SRBIJA. U obrazlozenju Asocijacije stoji da je to u "interesu daljeg razvoja projekta i boljeg predstavljanja domaće fotografije kod nas i u svetu. Raspisivanje konkursa pod nazivom PRESSPHOTO SRBIJA, umesto dosadašnjeg YU PRESSPHOTO, rezultat je potrebe da se država i građani identifikuju sa nacionalnim konkursom za najbolju fotografiju u medijima."

Ovogodišnja postavka u već odomaćenom prostoru galerije Artget koju čini stotinjak radova, nastala je kao rezultat izbora sa konkursa na koji je prispelo preko 1500 fotografija iz široke lepeze medijskih kategorija kao što su: BLIC VEST, VEST, LIČNOSTI U VESTIMA, PORTRET, SPORT, SVAKODNEVNI ŽIVOT, NAUKA, UMETNOST, PRIRODA i ILUSTRACIJA. Nimalo lak zadatak imao je žiri koji je radio u sastavu: Branimir

Karanović, profesor fotografije/ clan ULUPUDS-a, Ivana Brezovac, magistar fotografije/ urednik magazina REFOTO, Aleksandar Kelić, profesor fotografije/ clan ULUPUDS-a, Zvezdan Mančić, predsednik AMFS, Dalibor Danilović, fotograf magazina Glorija i Zilijen Sapsal, direktor pariske agencije Magnum.

Nakon Beograda, izložba će biti organizovana u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Čačku, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Vranju i Paraćinu. Biće takođe uvrštena i u zvanične programe filmskih festivala u Nišu i na Paliću. Postoje realne šanse da najbolje kadrove novinskih fotografa Srbije vidi i publika u Atini i Parizu.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 17.03.2009.