Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Presence/Absence

Nova galerija vizulenih umetnosti (NGVU) poziva na otvaranje poslednje u nizu izložbi u toku 2021. godine. U subotu, 18. decembra od 19h, otvaranjem izložbe „Presence/Absence“.

 



 


Izložba „Presence/Absence“ nastala je kao dinamična umetnička razmena između četiri vizuelne umetnice iz Srbije – Slobodanke Stupar, Anice Vučetić, Nine Todorović i Dinke Pinjon, i tri vizuelne umetnice iz Grčke – Anite Argiroiliopolu, Line Bebi i Lide Papakonstantinu. Oblikovana kroz intenzivne kontakte i zajednički rad, izložba je nastajala od početka 2021. godine.



„Presence/Absence“ je široki idejni okvir u koji je bilo moguće postaviti mnoštvo tema i pitanja kojima su ove umetnice već okretale u svojim praksama, te se ova izložba bavi prisustvom i odsustvom žena u istoriji i umetničkom svetu, razmatra veoma intimna pitanja bola i gubitka, poziva na izgrađivanje stava prema procesima koji utišavaju glas pojedinca i time poništavaju njegovo prisustvo... „Presence/Absence“ je istovremeno i plaforma za razgovor o iskustvima koja oblikuju shvatanje ta dva pojma iz naslova izložbe.



Kroz izbor od sedamnaest radova, od kojih su neki nastali posebno za ovu izložbu, sagledavamo razumevanje jedne teme u radovima umetnica sasvim različitih individualnih izraza, ali i medija – od video radova, zvučnih instalacija, preko fotografija, do objekata.



Izložba će biti otvorena od 18. decembra 2021. do 18. januara 2022. u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti.









Nova galerija vizuelnih umetnosti (NGVU)



Kralja Milutina 49 (I sprat)


 


 



Datum objavljivanja: 15.12.2021.