Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Preminuo Dušan Džamonja

Poznati skulptor Dušan Džamonja preminuo je juče u svojoj osamdesetoj godini. Džamonja je bio jedan od najpoznatijih skulptora u bivšoj Jugoslaviji.

 


Džamonja je rođen u Strumici u Makedoniji 31. januara 1928. godine. Internacionalno priznanje stekao je 1960. kada je izlagao skulpturu velikih dimenzija na Bijenalu u Veneciji.


Njegove monumentalne, apstrakne skulpture bile su od tada izlagane širom Evrope. Džamonja je bio poznat po skulptorskim ostvarenjima velikih dimenzija koje je pravio od materijala čija je upotreba u vajarstvu još uvek bila novina u to vreme, poput čelika, stakla i aluminijuma.


U svom radu pokazivao je tendenciju ka eksperimentisanju. Stil njegovih skulptura snažnih oblika i simboličkog značenja bio je moderan i veoma ekspresivan. Njegova dela bila su postavljena, između ostalog, na Plas Vandom u Parizu, ispred Palate pravde u Briselu kao i u Ridžents parku u Londonu.


Džamonja je autor spomenika žrtvama koncentracionog logora Dahau, kao i velikog reljefa Jasenovca, naslovljenog „Žrtvama fašizma“.


Vreme i mesto sahrane nisu još uvek zvanično objavljeni.


Datum objavljivanja: 15.01.2009.