Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Preminula Olja Ivanjicki

Poznata slikarka i jedna od osnivača "Mediale", Olja Ivanjicki preminula je danas u Beogradu u 78. godini.

 


"Olja Ivanjicki je rođena 1931. godine u Pančevu kao ćerka ruskih emigranata, majora Vasilija Ivanjickog i Veronike Mihailovne Pjotrovske. Do studija je živela u Kragujevcu, a onda je došla u Beograd gde je kao student Akademije umetnosti dobila neophodno znanje i veštinu za početak jedne uspešne karijere. Po završetku postdiplomskih studija (1962) dobila je, kao posebno priznanje, stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD, a godine 1978. i mogućnost da učestvuje u programu Fulbrajtove fondacije "Artist in Residence" na Školi dizajna Rod Ajlend.


Olja Ivanjicki je održala preko osamdeset samostalnih izložbi, a učestvovala je na više od 1000 kolektivnih izložbi. Tokom šezdesetih godina donela je pop art u Beograd i prva radila izuzetne i hrabre hepeninge, koje i danas pamte mnogi poštovaoci njenog dela. Njene slike i skulpture nalaze se u brojnim muzejima i privatnim kolekcijama širom sveta, kao što su: Metropoliten muzej u Njujorku, Muzej santa Barbara, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, Zbirka Filip Bemen u Filadelfiji, Zbirka Malteških vitezova u Njujorku, Mersi koledž Dods Feri u Njujorku...Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama - Rokfeler, Kisindžer, Karlo Ponti i Sofija Loren, Džon Dajč, Margaret Melori...


Olja Ivanjicki je izabrana za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja publike. Dobitnik je Sedmojulske i Vukove nagrade, najvećih priznanja u zemlji. Godine 2006. dobila je nagradu za životno delo, "Zlatni beočug", koju dodeljuje Kulturno - prosvetna zajednica Beograda."


 


Datum objavljivanja: 24.06.2009.