Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prelazeći liniju

3.oktobra 2008 u 20h u okviru Oktobarskog salona održaće se prezentacija novog rada u nastajanju DAH Teatra "Prelazeći liniju". Dah Teatar Centar za pozorišna istraživanja Marulićeva 8 (OŠ „Kralj Petar II Karađorđević“, ulaz sa donje strane).

 


Predstava  "Prelazeći liniju" nastala je povodom promocije i po tekstovima knjige  " Ženska strana rata" u izdanju aktivističke grupe  Žene u crnom (2007) . Knjiga je zbornik autentičnih svedočenja žena o ratovima koji su vođeni

na tlu nekadašnje Jugoslavije od 1991-1999. To su  svedočenja, iskazi, pisma, sećanja koja  prikazuju specifičnost stradanja žena u ratu, ali i njihovu hrabrost i snagu da prevaziđu ratne traume i uspostave normalan život; takođe i važnost solidarnosti sa ženama izvan svih granica i podela.


Sva svedočenja su u prvom licu, bez komentara ili drugih vrsta upotreba ili zloupotreba.

"Jedan od bitnih ciljeva ove knjige je stvaranje alternativne ženske istorije. Istovremeno i podsticaj da žene (pro)govore, da beleže i da, preko priznavanja sopstvenih patnji, prepoznaju patnje "druge"; razviju solidarnost i dođu do svesti o suštini ratnog nasilja; da se aktivnije angažuju u demokratskim procesima i aktivnije učestvuju u izgradnji

pravednog i trajnog mira."


Cilj ove predstave je da pokrene pitanja suočavanja sa prošlošću na našim prostorima , kao prvom korakuu pravcu mogućeg pomirenja i isceljenja.


 


 


Datum objavljivanja: 30.09.2008.