Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prekinut performans

U četvrtak 3. jula 2008. prekinut je performans Gabrijela Savića Ra,
umetnika iz Beograda, pod nazivom Breathing – Walking – Touching,
koji je izvođen u okviru Festivala performansa ARS IN ACTIO u Domu
kulture „Studentski grad".

 


Petnaest minuta nakon početka performansa Gabrijela Savića Ra četiri mladića ušla su u Galeriju DKSG i verbalno protestovali protiv sadržaja performansa zahtevajući da se isti smesta prekine. Kroz verbalni konflikt mladići su se deklarisali kao pripadnici pokreta Obraz vređajuci prisutne na nacionalnoj i verskoj osnovi. Zahvaljujuci brzoj reakciji zaposlenih u DKSG i publike, pripadnici MUP-a sprečili su incident na granici fizičkog sukoba (jedan od

mladića oborio je mikrofon i pokušao da fizicki nasrne na jednog od posetilaca). Pripadnici MUP-a udaljili su napadače i legitimisali ih, nakon cega je program Festivala nastavljen performansom grupeDDT.




Ovo je drugi put u prethodnih godinu dana da se program DKSG prekidai da se ograničava prostor umetničkog delovanja i prezentacije. Likovna redakcija DKSG podržava princip autorske slobode, eksperimentalnog pristupa i istraživanja u umetnosti i osuđuje svaki akt narušavanja umetničkih sloboda. Festival Ars in Actio odžava se u DKSG od 1. do 4. jula 2008. u organizaciji umetničkog direktora festivala Dobrice Kamperelića i DKSG. Festival performansa okuplja internacionalnu ekipu umetnika koji u prostorima DKSG i njegovog neposrednog okruženja izvode performanse kroz najrazličitije forme ovog umetničkog izraza.




Gabrijel Savić Ra (1978) je multimedijalni umetnik i kustos koji živi i radi u Beogradu. Od početka 2003. godine u svojim performansima koristi telo kao objekat umetničkog istraživanja. Izlagao je i nastupao na velikom broju umetničkih manifestacija kako u Srbiji (Vršačko bijenale, Beogradski Letnji Festival, Internacionalni Festival Alternativnog i Novog Teatra, Internacionalno Bijenale Proširenih Medija, Aprilski Susreti...) tako i u svetu (UK-u, SAD-u, Kanadi, Belgiji, Španiji, Grčkoj, Kipru, Norveškoj…). Objavio je dve zbirke poezije i nekolicinu članaka o teorji umetnosti.



U Beogradu, 4. jula 2008. godine



Maida Gruden, urednik likovnog programa DKSG

Miodrag Milošević, direktor DKSG

Mara Prohaska Marković, odnosi sa javnošću DKSG


 



 


Datum objavljivanja: 05.07.2008.