Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Predstavljanje publikacije OEI

Predstavljanje publikacije OEI sa Jonas (J) Magnusonom, Cecilijom Grunberg i Sezginom Bojnikom u sredu 10. novembra od 18 časova u Salonu MSUB

 





Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd organizuje 10. novembra u 18 časova promocija specijalnog izdanja časopisa OEI #90-91 posvećenog vizuelnoj i konkretnoj poeziji u Jugoslaviji od 1968. do 1983. pod nazivom Sickle of Syntax & Hammer of Tautology: Concrete and Visual Poetry in Yugoslavia, 1968–1983.



Specijalno izdanje časopisa OEI Srp sintakse i čekić tautologije: konkretna i vizuelna poezija u Jugoslaviji, 1968-1983, potpisuje gostujući urednik Sezgin Bojnik. Ovo izdanje pruža prvi pregled istorije produkcije konkretne i vizuelne poezije u socijalističkoj Jugoslaviji između 1968. i 1983. godine. U svojoj prezentaciji, Bojnik, gostujući urednik ovog specijalnog izdanja OEI, diskutovaće o konkretnoj i vizuelnoj poeziji u socijalističkoj Jugoslaviji kao o jednom neujednačenom i kombinovanom razvoju, kao i naglasiti njene konfrontacijske i organizacione aspekte.



Između ostalog, publikacija sadrži svedočenja o ranim godinama formiranja i delovanja grupe OHO kao i njihove kompleksne teorije reči i stvari; intervju sa Rastkom Močnikom o programiranoj umetnosti i političkom formalizmu; militantnu polemiku Gorana Babića; kontradiktornosti signalizma; subjektivne strukturalne pothvate Judite Šalgo; zaumne eksperimente Vojsilava Despotova; detektivske meta-tekstove Slavoja Žižeka; poetske studije samoupravljanja Vujice Rešin Tucić; feminističku istorizaciju Ažinove škole za eksperimentalnu poeziju; demokratizaciju vizuelne poezije projekta Westeast; izabrane tekstove iz specijalnih izdanja časopisa Pitanja, Problemi, Ulaznica, Dometi, Delo, Koraci, Vidik, Pegaz; kao i brojne druge materijale koji su po prvi put prevedeni na engleski jezik i predstavljeni u jednoj publikaciji.



Tokom događaja, Magnuson i Grunberg će razgovarati o istoriji i uređivanju časopisa OEI, i predstaviti poslednje izdanje časopisa (OEI # 92-93) na temu Lettrist Corpus: The Complete Magazines (1946-2016) čiji je gostujući urednik pisac, kustos i kompozitor Frederik Akvaviva.

Ovo je prva sveobuhvatna publikacija koja se bavi letrističkim časopisima.



OEI (osnovan 1999) je časopis sa sedištem u Stokholmu koji se bavi vandisciplinarnim prostorima i ne-disciplinujućim momentima – eksperimentalnim formama mišljenja, montažama između poezije, umetnosti, filozofije, filma i dokumenta; kritičkim istraživanjima i mapiranjima; uredničkim objavama, ne-afirmativnim pisanjem, novim ekologijama, i kontra-istoriografijama.

OEI vode Jonas (J) Magnusson i Cecilia Grunberg. www.oei.nu



Sezgin Bojnik je teoretičar i umetnik koji živi i radi u Helsinkiju i Prizrenu. Objavio je radove na brojne teme uključujući pank, zaumnu i konkretnu poeziju, i levičarsku avangardu. Takođe je urednik Rab-Rab Presa. http://www.rabrab.fi/

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.


 



Datum objavljivanja: 08.11.2021.